Здравко Биков: „Инвестициите в производство растат, но рециклирането остава на заден план“
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Октомври 2024 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здравко Биков: „Инвестициите в производство растат, но рециклирането остава на заден план“

/КРОСС/ С нарастващата необходимост от устойчиви практики в световен мащаб, концепцията за кръговата икономика набира все по-голяма популярност. Макар да се влагат значителни средства в производството на нови продукти, липсата на достатъчно инвестиции в технологии за тяхното разграждане и рециклиране остава сериозен проблем.

Здравко Биков от „Индустриални суровини", подчертава, че е наложително да се развиват нови технологии за рециклиране на материалите. Според него, основната цел на кръговата икономика е така да бъде замислен и конструиран един продукт, че жизненият му цикъл да бъде удължен и да се избегне неговото изхвърляне в депа за отпадъци. „Когато говорим за истинска устойчивост и кръгова икономика, въпросът какво се случва с даден продукт след края на жизнения му цикъл трябва да бъде взет предвид. Ролята на отпадъците е ключова за дълбоката промяна, тъй като именно отпадъците може да се превърнат в основен ресурс в бъдещето. Европа постепенно изчерпва своите първични ресурси и отпадъците могат да бъдат един ефективен заместител", споделя Здравко Биков и допълва, че „Индустриални суровини" се стреми да рециклира максимално количество отпадъци, включително гуми и пластмасови изделия като ги връща обратно в производствения процес.

По думите му, за да бъде постигнат истински напредък в управлението на отпадъци, инвестициите в технологии за рециклиране и повторна употреба на материали трябва да се увеличат. Това е ключово за намаляване на екологичния отпечатък и постигане на устойчиво развитие. „Бъдещето на индустрията е в иновациите, които могат да създадат нови решения за рециклиране на продуктите в края на техния жизнен цикъл, като така се гарантира, че материалите ще бъдат запазени в икономиката възможно най-дълго време. В момента голяма част от ресурсите се губят, тъй като материалите не се рециклират ефективно. Това налага необходимостта от нови инвестиции и технологии, които да улеснят разграждането и възстановяването на материалите след края на техния полезен живот", споделя още Здравко Биков.

Усъвършенствани технологии за рециклиране, като например технологията на нашите рециклиращи инсталации за гуми и пластмаси позволяват превръщането на иначе предизвикателни и проблемни за околната среда отпадъци - в суровини, използвани в различни полезни продукти - от изкуствени антистатични повърхности до нови пластмасови продукти от бутилки и контейнери до клавишите на клавиатурата.

Биков подчертава, че развитието на тези технологии не е само въпрос на устойчивост, но и на икономическа ефективност. „Ако успеем да затворим кръга на материалите и продуктите, ще постигнем значителни икономии и ще намалим зависимостта си от първични ресурси," казва той.

„Индустриални суровини" от години прави стъпки в тази посока, като прилага иновации в управлението на отпадъци и търси партньорства за внедряване на нови технологии. „Към момента глобално се рециклират само около 10 - 15% от пластмасата и поради тази причина ние виждаме сериозни възможности в тази ниша и инвестирахме в инсталация за рециклиране в страната," споделя Здравко Биков.

С разрастването на проблемите с изменението на климата и замърсяването, инвестициите в устойчиви технологии стават все по-наложителни. Кръговата икономика не е просто алтернативна система, а необходима стъпка за справяне с тези глобални предизвикателства.

За Индустриални суровини:

Индустриални суровини развива своята дейност на 11 инфраструктурно и технически обезпечени площадки за приемане, съхранение и третиране на отпадъци, разположени на територията на цялата страна. Основната производствена площадка е разположена на площ от 55 000 кв. м. и се намира в столичния район Нови Искър.

Компанията е специализирана в събиране, транспорт, сортиране, рециклиране и оползотворяването на индустриални, битови и опасни отпадъци.

Чрез своята дейност Индустриални суровини допринася за намаляване на екологичния отпечатък на индустриалните предприятия и едновременно с това обезпечава редица сектори на икономиката с ефективни вторични и алтернативни суровини.

Компанията работи в съответствие с изискванията на европейското и националното законодателство в сферата на опазването на околната среда и управлението на отпадъци.

 

"Старите автомобили и камиони, металните и пластмасовите опаковки, старите гуми, всяко парче хартия и всяко старо устройство имат потенциала да бъдат нещо повече. Всички те са ресурси, които могат да бъдат рециклирани и оползотворени."