България ли е страната с най-висок данък добавена стойност
Секция: Коментари
22 Октомври 2024 11:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България ли е страната с най-висок данък добавена стойност Темата коментират Пламен Донев и Станислав Попдончев

/КРОСС/ Информация за това, че България е страната с най-висок данък добавена стойност се появи в медийното пространство. Темата коментират преподавателят по данъчно облагане и член на Управителния съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители Пламен Донев и зам.- председателят и главен финансов директор на Българската стопанска камара Станислав Попдончев в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

„Философията на българската система е да има единна ставка върху всички облагаеми стоки и услуги. За разлика от другите държави в Европейския съюз, където се прилагат различни диференцирани ставки", заяви Донев.

„Ако говорим за диференцираните ставки, специално за храните, ние в момента имаме намалена такава за хляб и брашно. Тоест трябва да гледаме за кои храни става въпрос. Въпросът е доколко трябва да се вдигат данъчните ставки и дали изобщо трябва? Имаме ясна позиция на Българската стопанска камара и на всички работодателски организации, че поне до влизането в еврозоната, трябва да се запази настоящият данъчно-осигурителен модел и да не се повишава данъчно-осигурителната тежест", посочи Попдончев.

Гостите коментираха и държавния бюджет за следващата година. „Ние нямаме проблем с приходната част на данъците. Големият бюджетен дефицит от 18 млрд. лв., който се очертава, е резултат само от действащите политики, приети от Народното събрание", обясни Попдончев.