Изграждат вертолетно летище на територията на болница „Д-р Тота Венкова“ в Габрово
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Октомври 2024 13:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изграждат вертолетно летище на територията на болница „Д-р Тота Венкова“ в Габрово

/КРОСС/ Предстои решението на дългогодишен проблем за пациенти и персонал - това е подмяната на два от асансьорите в МБАЛ "Д-р Тота Венкова" АД Габрово. Съществуващите 4 асансьора често се повреждат и създават неудобства в работата. Вложени са много средства за подмяна на резервни части и съществени ремонти. Нетърпимо е положението, когато лечебното заведение остава само с един работещ транспортен асансьор. Това написаха от болницата в официалната си Фейсбук страница.

Два са сключените договори през месец октомври тази година между МБАЛ "Д-р Тота Венкова" АД гр. Габрово и Министерството на здравеопазването за осигуряване на капиталови средства.

Втората инвестиция е в рамките на проекта за осигуряване на спешна помощ по въздух с изграждане на болнично вертолетно летище на територията на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" АД Габрово. С тази инвестиция ще повиши значително възможността за реакция на медицинските екипи при пациенти със животозастрашаващи състояния, налагащи въздушен транспорт.

Целевите субсидии са за финансиране изпълнението на два обекта: демонтаж, доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация на два броя висок клас специализирани болнични асансьори - общата стойност е в размер на 491990 лв., като първият транш в размер на 245995 лв. вече е преведен от МЗ ; инженеринг- проектиране, авторски надзор и изпълнение на СРД, във връзка с изграждане на болнично вертолетно летище. Размерът на субсидията е 358 560 лв.