Цветелина Пенкова в Мюнхен обсъжда енергийните политики с видни експерти от цяла Европа
Секция: ПОЛИТИКА
22 Октомври 2024 15:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветелина Пенкова в Мюнхен обсъжда енергийните политики с видни експерти от цяла Европа

/КРОСС/ На 17.10.2024 г. в гр. Мюнхен се проведе годишната конференция на Gas Infrastructure Europe (GIE). Основни теми на мащабното събитие в Германия бяха енергийната сигурност и устойчивостта на европейската енергийна система. На събитието присъстваха ключови фигури от европейския енергийния сектор.

Българският евродепутат Цветелина Пенкова откри конференцията, като беше и основният официален гост на събитието. По-рано тази година Пенкова бе избрана за президент на Европейския енергиен форум и заместник-председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент.

Пенкова се фокусира върху необходимостта от иновации и прагматични енергийни политики в ЕС. "Бъдещето на Съюза зависи от политиките, които приемаме, от иновациите, които насърчаваме, и от стабилността на енергийните системи, които изграждаме. Енергетиката остава на челно място в законодателния дневен ред на ЕС. Основен приоритет е осигуряването на ниски цени за домакинствата и индустриите.", заяви евродепутатът.

Тя акцентира върху нуждата от инвестиции в електропреносната мрежа и инфраструктурата, която трябва да бъде модернизирана, за да намали разликите в цените на енергията в различни части на ЕС.

"Европа разчита на разнообразни енергийни източници - ядрена енергетика, природен газ, възобновяеми енергийни ресурси. Но се нуждаем и от ресурси и технологии като водород и амоняк, които са част от енергийния микс на бъдещето. Трябва да се съсредоточим върху иновациите, за да имаме енергийна система, устойчива на бъдещите предизвикателствата.", подчерта президентът на Европейския енергиен форум.

Цветелина Пенкова завърши с ясно послание: „Трябва да се стремим към решения, които не само ще намалят разходите за домакинствата и индустриите, но и ще осигурят дългосрочна конкурентоспособност на европейската икономика. Само така икономиката ни ще процъфтява, докато съхраняваме уникалният си социален модел и природните ресурси за бъдещите поколения."