Росица Матева, ЦИК: Започва инсталирането на машините в страната
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Октомври 2024 16:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росица Матева, ЦИК: Започва инсталирането на машините в страната „Подготовката върви нормално и всички графици се спазват”, твърди Матева

/КРОСС/ Подготовката за изборите върви нормално, всички графици се спазват. ЦИК работи в добро сътрудничество с всички институции, които имат ангажимент към изборния процес. Процесът по инсталиране на машините в страната ще започне днес Това обяви по време на редовния брифинг на комисията зам.-председателят ѝ Росица Матева. „Миналата седмица започна инсталирането на машините извън страната, като техният брой е 157. 150 от тях бяха проверени от експертите, които са ни предоставени от държавната администрация. Тоест, почти 100% от тях са проверени", твърди Матева.

„Обсъдихме как ще координираме работата на 50-те експерти, които ще извършат проверка и на инсталирането на машините за страната. ЦИК прие решение да бъдат допуснати в склада представители на медиите, за се види къде се съхраняват", поясни тя.

По думите ѝ предизборната кампания досега протича нормално и няма постъпили много жалби.

Във връзка с новите частични избори и балотажа, който ще се проведе на 27 октомври - в Коиловци, община Плевен, Войнягово, община Карлово и районите "Одесос" и "Приморски" в община Варна, Матева обясни, че тези избори са различни от изборите за Народно събрание и трябва да бъдат назначени нови избирателни комисии.

ЦИК е дала указания на кметовете на тези общини по възможност да бъдат в една и съща сграда и едните, и другите СИК. Обучението на членове на Секционните избирателни комисии приключва, но продължава практиката да бъдат правени смени на членове на СИК. От пет общини все още не е получена информация за унищожаването на ролките от предишни избори.