Зам.-министър Якимов: С ясна визия и стратегия докладът на Драги може да бъде пътна карта за успеха на България
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Октомври 2024 19:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Якимов: С ясна визия и стратегия докладът на Драги може да бъде пътна карта за успеха на България

/КРОСС/ С ясна визия и стратегия, с ефективна работа на институциите и силна политическа воля можем да превърнем доклада на Марио Драги в своеобразна пътна карта за успеха на България. Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов на експертната дискусия „Докладът „Драги" - новата икономическа политика на ЕС и перспективите за България". Събитието се организира от Green Transition Forum и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Зам.-министър Якимов заяви, че Министерството на иновациите и растежа работи активно за повишаване на икономическия растеж чрез насърчаване на технологичните и научни иновации, подкрепа при технологичния трансфер и преодоляване на затрудненията при привличането на финансиране.

„Насърчаваме осигуряването на инвестиции в изследователска инфраструктура и развойна дейност, както и осигуряването на по-благоприятна за иновациите регулаторна среда", подчерта зам.-министър Якимов.

По думите му, МИР подкрепя необходимостта от значително увеличаване на публичното финансиране за европейската космическа индустрия, както и засилването на публично-частните партньорства. Също така и увеличаването на публичните инвестиции в научни изследвания и дейностите по веригата за доставки в полупроводниковата индустрия, включително активното привличането на инвеститори в производството на микрочипове.

„В засилване на връзката между космическите дейности и отбраната виждаме огромен потенциал както за националната сигурност, така и за икономическия растеж. Разполагаме с широк набор от финансови инструменти, с които насърчаваме създаването на R&D центрове за иновации в отбраната", каза още Якимов.

Зам.-министърът на иновациите и растежа заяви, че се работи и по създаването на национален финансов механизъм, специално насочен към подкрепа и ускоряване на иновациите в приоритетни сектори като отбрана, космически технологии, микроелектроника и изкуствен интелект. „С този механизъм целим да осигурим финансиране и развитие на все по-мащабни проекти", допълни зам.-министър Якимов.