Си Дзинпин: Стратегическото партньорство на Пекин с Москва е сила за стабилност на фона на най-значимите промени, наблюдавани от един век
Секция: Русия
22 Октомври 2024 19:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Си Дзинпин: Стратегическото партньорство на Пекин с Москва е сила за стабилност на фона на най-значимите промени, наблюдавани от един век

/КРОСС/ Международната ситуация е обхваната от хаос, но стратегическото партньорство на Пекин с Москва е сила за стабилност на фона на най-значимите промени, наблюдавани от един век. Това заяви китайският президент Си Дзинпин, цитиран от Ройтерс.

През месец май двамата лидери обещаха "нова ера" на партньорство между двамата най-мощни съперници на Съединените щати, които те представят като агресивен хегемон от Студената война, сеещ хаос по света.

В момента светът преминава през промени, невиждани от сто години, международната ситуация е преплетена с хаос. Но аз твърдо вярвам, че приятелството между Китай и Русия ще продължи с поколенията и отговорността на великите държави към техните народи няма да се промени, посочи китайският президент при откриването на срещата на върха на БРИКС в Казан.

Съединените американски щати определят Китай като най-големия си конкурент, а Русия като най-голямата заплаха за националната държава, а президентът Джо Байдън каза, че демокрациите са изправени пред предизвикателство от автокрации като Китай и Русия.

Руският президент Владимир Путин нарече Си "скъп приятел". Той отбеляза, че руско-китайското сътрудничество в световните дела е един от основните стабилизиращи фактори на световната сцена. Възнамеряваме допълнително да подобрим координацията на всички многостранни платформи, за да гарантираме глобалната сигурност и справедлив световен ред, каза още Путин.

Според Си Дзинпин сътрудничеството в БРИКС е най-важната платформа за солидарност и сътрудничество между страните с нововъзникващи пазари и развиващите се страни в света днес. Той посочи, че това е основна сила в насърчаването на реализацията на еднаква и организирана глобална многополярност, както и приобщаваща и толерантна икономическа глобализация.