Волгин пред ЕП: Журналистите не трябва да бъдат разделяни на „добри“ и „лоши“
Секция: ПОЛИТИКА
23 Октомври 2024 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Волгин пред ЕП: Журналистите не трябва да бъдат разделяни на „добри“ и „лоши“

/КРОСС/ По отношение на рисковете за журналистите, които отразяват войната в Украйна, се налагат двойни стандарти! Тази теза разви евродепутатът Петър Волгин от трибуната на Европейския парламент. В Страсбург се проведоха дебати относно защитата на европейските журналисти, отразяващи агресивната война на Русия в Украйна. Волгин, който е дълбоко свързан с журналистиката и критичния наратив при отразяване на политическите процеси, заяви следното: „Самото заглавие на тази дискусия е сбъркано. Всички журналисти трябва да бъдат защитавани, а не само европейските. За жалост и в тази сфера се сблъскваме с крещящи двойни стандарти. Когато пострада някой журналист, подкрепящ Украйна, всички световни медии говорят за това. Но когато същото се случи с критичен към Киев журналист, случаят тотално се неглижира."

В изказването си българският евродепутат от групата „Европа на суверенните нации" /ESN/ посочи няколко емблематични случаи на журналисти, чиито трагични съдби не са във фокуса на големите медии, защото не са фанатично проукраински настроени: „Колко от вас са чували за чилийско-американския журналист Гонсало Лира? В началото на войната той живееше в Харков и беше арестуван, защото критикуваше правителството на Зеленски. На 12 януари тази година Лира почина в затвора. От пневмония според официалната версия. Руско-испанският журналист Пабло Гонсалес пък беше задържан в Полша, след като отразяваше преминаването на украински бежанци на полско-украинската граница и изкара близо три години в затвора. Руският военен кореспондент Владлен Татарски беше убит в центъра на Санкт Петербург с взривно устройство. По време на войната в Украйна са загинали над 30 руски журналисти. И украински журналисти загинаха. Десетки пострадаха. Всички те трябва да бъдат помнени. И не трябва да бъдат разделяни на „добри" и „лоши"!"

Темата за журналисти, които загиват, докато отразяват събития, за да бъде обществото информирано, винаги е пареща. И логично се дебатира в ЕП. Медиите често са определящ фактор за развитието на събитията, тъй като имат способността да мобилизират общественото мнение. В този смисъл журналистите нерядко са обект на репресии, но към такива случаи не трябва да се подхожда с двоен стандарт. Няма добра, почтена или идеологически защитена репресия върху журналисти. Всяка репресия е осъдителна.