Мотористи разораха пътеката в Националния парк „Рила”
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Октомври 2024 10:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мотористи разораха пътеката в Националния парк „Рила”

/КРОСС/ Над 40 мотористи разораха и съсипаха пътеката в района на Национален парк „Рила". За казуса сигнализира потребител в социалните мрежи. Случаят е от неделя и е поредният, в който се нарушава забраната за каране на превозни средства и АТВ-та. За престъплението са уведомени и органите на реда. Сигналът е подаден чрез националната система 112.

Става въпрос за три отделни организирани групи, които са се събрали в района на Пазар дере и започва бързо придвижване. Вече имаме имена и снимки на някои от извършителите. Ще предприемем мерки по издирването им, за да може да им бъдат съставени актове. Санкцията е от 500 до 5000 лв., като в подобни случаи се налага най-солената глоба, обясни в ефира на „Здравей, България" директорът на парка Красимир Андонов.

По думите му при подобни действия се нарушава повърхностният почвен слой, потъпкват се защитени видове растения и настъпва ерозия.

От началото на 2024 г. едно от най-честите нарушения на територията на НП „Рила" е именно нерегламентираното движение на моторни превозни средства, в частност кросови мотори. Нарушителите се движат в големи групи, преминават с висока скорост по трудно достъпни терени и почти винаги отказват да спрат за проверка.