По-малко, но по-качествено вино тази година
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Октомври 2024 11:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По-малко, но по-качествено вино тази година Причините са продължителните жеги през лятото и намалената реколта

/КРОСС/ Виното ще поскъпва - това са очакванията на голяма част от производителите тази година. Причините са продължителните жеги през лятото и намалената реколта. Това обаче има и позитивна страна - може да е по-малко, но виното е по-качествено, или поне такива са очакванията.

Силното слънце тази година стопи близо 30% от реколтата на грозде в България. По всичко изглежда обаче, че то е с наистина доста по-добро качество. Поне това показват данните на винарите.

Рано е да се говори за повишаване на цената. Разбира се, има някои фактори, които говорят, че цената ще отиде нагоре. Те са и климатични, и обществено-политически. Например, едно административно увеличаване на минималната заплата, няма как да не се отрази върху разходите на тези, които произвеждат каквото и да е в страната. И ако това не е свързано с производителност на труда да има повече стоки, пътят е да се опитат да продават на по-високи цени. Дали ще успеят или не е сложен въпрос, обясни пред БНТ Никола Зикатанов, собственик на винарска изба.

Тази година при нас качеството беше добро, но количеството беше малко по-малко. Ние успяхме да изградим капково напояване, което ни спаси. Иначе при нас температурите са изключително високи в продължение на два месеца и половина, да не кажа три. Ако нямахме капково напояване, щяхме да берем само стафиди. Но качеството на виното ще бъде много добро. Надявам се това да го оценяват нашите потребители, каза Григор Солунов - управител на винарска изба.

По-малко реколта, но по-добро вино. Цените по всичко изглежда, ще вървят нагоре. Самите винари се стараят, разбира се, да компенсират всичко това. И както се казва, по всичко изглежда, че най-вероятно и жените са по-големите ценители на хубавото вино.