Д-р Сергей Иванов: 58% от изпитваните марки не отговарят на изискванията за бяло саламурено сирене
Секция: Анализи
23 Октомври 2024 09:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Сергей Иванов: 58% от изпитваните марки не отговарят на изискванията за бяло саламурено сирене

/КРОСС/  В предаването говорим за качеството на млечните продукти и има ли достатъчно мляко, за да се направи истинското сирене и кашкавал. Млечните продукти, които са на пазара, са качествени и безопасни. Има и изключения, съобщи д-р Татяна Николова от Агенцията по безопасност на храните в БНТ „Денят започва". Изключението е доста масово. Последно проучване показа, че 58% от изпитваните марки не отговарят на изискванията за бяло саламурено сирене, допълни д-р Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители".

Мерките, които ще се предприемат към некоректни бизнес оператори, произвеждащи продукти с отклонения в качествени характеристики, са на Българската агенция по безопасност на храните. Ние поставяме предприятията на засилен официален контрол. Бизнес оператори, чрез засилен лабораторен анализ, доказват, че сирената, които пускат на пазара, вече отговарят на качествените показатели. Паричната санкция е в размер от 2 до 4 хил. лв.

Най-голямата санкция е спиране дейността на обекта, обясни Николова. Методът за определяне на водно съдържание на млечни продукти е един и същ. И лабораториите, които ги изпитват, са едни и същи, каза д-р Иванов.