„Преписвали” ли са създателите на новия български суперавтомобил
Секция: Автомобили
23 Октомври 2024 15:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Преписвали” ли са създателите на новия български суперавтомобил

/КРОСС/ Темата за суперавтомобила, широко рекламиран като изцяло български, продължава да е много актуална в социалните мрежи. Особено актуално взе да става съмнението в него, защото някои тесни специалисти видяха неща, които рушат ореола на българския суперавтомобил. От волана, през емблемата, до седалката и купето - плод на плагиатство ли е моделът? Според някои инж. Ахмед Мерчев е герой. Според други обаче той си приписва чужди заслуги.

Появиха се твърдения, че в Китай воланът на прототипната кола струва 30 лв., а седалката й е геймърски стол, който също не е скъп. По думите на инж. Мерчев обаче предпроизводствените модели струват от стотици хиляди левове до милиони. „Потребителските ни коли ще бъдат с много по-висок клас джанти, волани и седалки", увери създателят на модела.

„Тепърва автомобилът ще хвърчи по писти. Ние сме в началото на пътя си. Пуснахме прототипа, за да видят хората, че у нас се произвежда нещо", обясни инж. Мерчев. Той не отрече приликите с друга луксозна марка спортни автомобили. Създателят на българската хиперкола обясни, че от години е фен и сам е поискал моделът да бъде вдъхновен от италианската марка.