Владимир Путин се срещна със Си Дзинпин на форума БРИКС
Секция: Русия
23 Октомври 2024 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Путин се срещна със Си Дзинпин на форума БРИКС Той се проведе в руския град Казан

/КРОСС/ Президентите на Русия и Китай се срещнаха по време на форума БРИКС в руския град Казан. Това е най-мащабната среща на световни лидери, на която страната е домакин, от началото на войната в Украйна. Със срещата руският държавен глава демонстрира, че усилията на Запада да го поставят в изолация заради войната с Украйна се провалят.

„В момента светът преминава през голяма трансформация, невиждана за последното столетие. Международната среда се променя и е турбулентна. Но аз твърдо вярвам, че дълбокото приятелство между Китай и Русия ще продължава и отговорността на големите държави да бъдат от полза за света и хората няма да се промени", коментира Си Дзинпин. „Руско-китайското сътрудничество в международната сфера е един от главните стабилизиращи фактори на световната сцена. За в бъдеще смятаме да увеличим координацията по всички направления, за да осигурим глобална сигурност и справедлив световен ред", допълни Путин.

Абревиатурата идва от имената на първите страни в БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Към тях в последните години се присъединиха Обединените арабски емирства, Иран, Египет, Етиопия и Саудитска Арабия, а Турция, Азербайджан и Малайзия подадоха официално кандидатурите си за присъединяване.

На форума е предвидено Владимир Путин да се срещне и с генералния секретар на ООН. Участието на Антонио Гутериш в срещата провокира сериозна реакция от страна на Украйна.