Катедра „Медии и обществени комуникации“ организира хакатон
Секция: Технологии
23 Октомври 2024 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Катедра „Медии и обществени комуникации“ организира хакатон Той е под надслов „Защо е важно да бъда медийно грамотен?“ по повод Глобалната седмица на медийната и информационната грамотност на ЮНЕСКО

/КРОСС/  Катедра „Медии и обществени комуникации" за първи път организира събитие по повод Глобалната седмица на медийната и информационната грамотност на ЮНЕСКО, на което събра ученици и студенти. На 21 октомври 2024 г. в Зала Свободна зона - Корпус К над 30 ученици в 8-ми и 11-ти клас от паралелките „Екскурзоводство" и „Медии и комуникации" от 96. СОУ „Лев Николаевич Толстой", София, с учители Костадин Костов и Теодор Богданов, както и 20 ученици в 12-ти клас от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Алеко Константинов" в гр. Правец с учител Христина Ирчева, посетиха УНСС, за да участват в отборния хакатон - игра на тема „Защо е важно да бъда медийно грамотен?" Като специални гости, чрез онлайн връзка, се включиха и колеги от университета „Св. Климент Охридски" в гр. Битоля, Северна Македония. 

Доц. д-р Светла Цанкова - зам. декан по учебната работа на факултет „Икономика на инфраструктурата", откри събитието и подчерта, че нашата катедра „Медии и обществени комуникации" със статута си на единствената катедра на ЮНЕСКО по медийна и информационна грамотност и културни политики за устойчиво развитие в България има важната задача да бъде посланик на добрите практики и качественото образование в тази сфера. В събитието взеха участие и още трима преподаватели от катедрата - гл. ас д-р Иван Вълчанов, гл. ас. д-р Илия Вълков и ас. д-р Елена Кирилова. 

Водещ на събитието беше доц. д-р Мария Николова, която предложи концепцията за събитието, подбра и състави съдържанието на хакатона. Решението да се използва  играта като организационен подход произтича от желанието да се създаде интерактивна и конкурентна среда, която ефективно да проверява знанията и критичното мислене на участниците. Хакатонът не само насърчи усвояването на знания по приятен начин, но и укрепи партньорствата между катедрата и участващите училища в приятна и неформална обстановка. 

Хакатонът имаше за цел да провери знанията на младите хора в сферата на медийната, информационната и дигиталната грамотност и да тества нивата на тяхното критично мислене. Състезанието се реализира в платформата Kahoot!, в която на принципа на quiz формата се задаваха въпроси с интерактивно съдържание, които обобщаваха казуси с дезинформация, манипулирано съдържание, фалшиви постове в социалните медии и AI генерирани видеа от българската и световната медийна и информационна среда. В авторството на въпросите и организацията на събитието взеха важно участие студентите от 2 курс в специалност „Медии и журналистика" - Павел Ангелов и Дейвид Георгиев, които са част от екипа на Коалиция за медийна грамотност, с която катедра „Медии и обществени комуникации" си партнира. 

Участниците бяха разделени на отбори под менторството на студенти от специалности „Медии и журналистика" и „Медия икономика". Студентите влязоха в ролята на  капитани на 13 отбора, които се състезаваха в оспорвана до последния въпрос битка. Победител в играта стана един от отборите на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Алеко Константинов" в гр. Правец с капитан Рая Ваташка - студент в 4 курс в специалност „Медии и журналистика.  

Катедра „Медии и обществени комуникации" получи статут на катедра на ЮНЕСКО по медийна и информационна грамотност и културни политики за устойчиво развитие през октомври 2022 г. и от тогава организира и развива различни дейности, които включват множество заинтересовани страни - форуми, кръгли маси и срещи с институции, медии, неправителствени организации и училища. В рамките на тези инициативи са сключени партньорствата с 96. СОУ „Лев Николаевич Толстой" в гр. София и Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Алеко Константинов" в гр. Правец. В столичното училище от тази година има предмет „Медийна грамотност" с титуляр доц. д-р Стела Ангова.  

Глобалната седмица на медийната и информационната грамотност на ЮНЕСКО е ежегодна инициатива с множество събития по цял свят, която се провежда традиционно в края на месец октомври и поставя фокус върху решаващата роля на медийната, информационната и дигиталната грамотност в изграждането на информирани, приобщаващи и повноспоставени общества. Тя започва през 2012 г. и се превръща в глобална инициатива, насочена към разширяването на познанията и уменията на хората за достъп, анализ и ефективно използване на медиите в борбата с дезинформацията и пропагандата.