България се присъедини към Хартата за нулеви отпадъци на Европейската космическа агенция
Секция: Наука
23 Октомври 2024 17:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България се присъедини към Хартата за нулеви отпадъци на Европейската космическа агенция ова ще спомогне за развитието на тази индустрия в страната

/КРОСС/ Министерският съвет прие решение за присъединяване на България към Хартата за нулеви отпадъци по линия на сътрудничеството с Европейската космическа агенция. Нарастващата глобализация и диверсификация на космическите дейности и същественото увеличаване на обема на сателити, изведени в орбита, води до сериозни заплахи за безопасността и устойчивостта, като се повишава рискът от сблъсък или образуване на „космически отпадъци". По този начин се застрашава безопасността на космическите дейности и независимия достъп на ЕС до космоса.

Хартата е необвързваща визия за смекчаване и отстраняване на космическите отпадъци до 2030 г., която вече е подкрепена от близо 100 основни участници в космическия сектор в Европа и извън нея, което е сигнал за силната европейска водеща роля за бъдеще с нулеви космически отпадъци.

Чрез подписването на Хартата за нулеви отпадъци България ще подкрепи европейската инициатива за безопасна и устойчива космическа среда, като от една страна ще отправи добро послание към създаващата се космическа индустрия, а от друга страна ще стане по-видима за ЕКА.

Включването на България към инициативата ще спомогне за развитието на космическата индустрия в страната, както и ще допринесе за повишаване на международния й имидж в сферата на космическите технологии.