Министър Малинов провери изпълнението на плановия годишен ремонт на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и ключови обекти на ЕСО ЕАД
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Октомври 2024 18:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Малинов провери изпълнението на плановия годишен ремонт на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и ключови обекти на ЕСО ЕАД

/КРОСС/ Как се изпълняват дейностите по плановия годишен ремонт на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй" и какъв е напредъкът по програмата за подготовка на централата за предстоящия зимен сезон. Това провери на място министърът на енергетиката Владимир Малинов.

„Безпроблемната работа на АЕЦ „Козлодуй", която през зимните месеци осигурява повече от една трета от националното производство на електроенергия, е ключова за сигурността на електроенергийната система и достъпа на потребителите до електроенергия на разумни цени, произведена изцяло в съответствие с приоритетите на Зелената сделка", изтъкна министър Малинов при посещението си в централата. На среща с ръководния екип на АЕЦ „Козлодуй" ЕАД той се запозна с актуалното състояние на дейностите по ремонт и техническо обслужване, които осигуряват работоспособността на системите и съоръженията на блока. В машинната зала на блока министър Малинов проследи на място как се извършват планираните за деня ремонтни дейности. Всички мерки се изпълняват съгласно утвърдения график, стана ясно още по време на инспекцията. Ръководството на АЕЦ „Козлодуй" запозна министър Малинов и с организационните и техническите мероприятия, насочени към осигуряване на надеждна работа на ядрените блокове през зимния сезон, включително наличността на запаси от суровини, материали и резервни части, необходими за нормалната експлоатация на атомната централа.  

Проектната компания за изграждане на 7 и 8 блок на атомната централа - АЕЦ „Козлодуй - Нови мощности" в момента продължава преговорите за подписване на договор за инженеринг с консорциум между избраните изпълнители Уеститгхаус Електрик Къмпани и Хюндай енджиниъринг енд кънстръкшън. В рамките на посещението си в АЕЦ „Козлодуй" министър Малинов се запозна на място и с напредъка във връзка с подписването на този договор.

 „Финализирането на договора възможно най-скоро е ключова стъпка към успешното изпълнение на мащабния проект за нови ядрени мощности, която ще гарантира реализацията му в заложените срокове и бюджет", подчерта още министър Малинов. 

Проверките на енергийните дружества за предстоящия зимен сезон продължиха с инспекция на подстанция „Вълчедръм" 110/20 kV на ЕСО ЕАД. Подстанцията захранва населените места от общините Вълчедръм и Якимово на територията на Северозападна България, както и компресорната газова станция Расово. В момента подстанцията е включена в проекта на ЕСО ЕАД за въвеждане на автоматизирано управление, който се изпълнява по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост с бюджет от 611 млн. лева, от които 370 млн. лв. - от Механизма за възстановяване и устойчивост. 

През следващите дни проверките на министър Малинов в енергийните дружества за готовността им за предстоящия зимен сезон ще продължат.