Израелската армия посочи шестима репортери на „Ал Джазира“ като бойци в Газа
Секция: СВЯТ
24 Октомври 2024 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Израелската армия посочи шестима репортери на „Ал Джазира“ като бойци в Газа Новинарската мрежа осъди „неоснователните твърдения“

/КРОСС/ Израелските военни сили посочиха шестима палестинци в Газа като репортери на „Ал Джазира", които според тях са били членове на бойните групировки „Хамас" и „Ислямски джихад" - твърдение, което катарската мрежа отхвърли като опит да се заглуши гласа на журналистите. „Ал Джазира" осъжда израелските обвинения срещу своите журналисти в Газа и предупреждава, че това не може да бъде оправдание за посегателства срещу тях", се казва в изявление на мрежата.

Военните в Израел публикуваха документи, които според тях са открити в Газа и които доказват, че мъжете са имали военна принадлежност към групировките. Според Тел Авив документите са включвали списъци на „Хамас" и „Ислямски джихад" с данни за персонала, заплати и курсове за обучение на бойци, телефонни указатели и доклади за наранявания. „Ройтерс" не успя да провери веднага автентичността на документите.

„Тези документи служат като доказателство за интегрирането на терористите от „Хамас" в катарската медийна мрежа „Ал Джазира", заявиха военните.

От „Ал Джазира" отвърнаха, че: „Мрежата разглежда тези изфабрикувани обвинения като явен опит да се заглушат малкото останали журналисти в региона, като по този начин се прикрива суровата реалност на войната от аудиторията по света".

Израел отдавна повдига такива обвинения към „Ал Джазира". През изминалата година властите в Тел Авив наредиха да прекрати дейността си от съображения за сигурност, нахлуха в офисите ѝ и конфискуваха оборудване. „Ал Джазира" съобщи, че израелските действия срещу нея са „престъпни, драконовски и безотговорни" и че последните обвинения са „част от по-широк модел на враждебност" към нея.