Три трансплантации бяха извършени след донорска ситуация в УМБАЛ ,,Проф. Д-р Стоян Киркович” АД - гр. Стара Загора
Секция: Здраве
24 Октомври 2024 10:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три трансплантации бяха извършени след донорска ситуация в УМБАЛ ,,Проф. Д-р Стоян Киркович” АД - гр. Стара Загора

/КРОСС/ Трима души получиха шанс за втори живот, след като близките на 43-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи. Донорската ситуация бе реализирана от екип на УМБАЛ ,,Проф. Д-р Стоян Киркович" АД - гр. Стара Загора, с кординатор д-р Георги Арабаджиев. В резултат на това 40-годишна жена получава шанс за живот, след като екип на Военномедицинска академия, ръководен от проф. Ивелин Такоров извършва поредната успешна чернодробна трансплантация. В УМБАЛ „Александровска", два медицински екипа от Клиниката по урология, с ръководители проф. д-р Маринчо Георгиев и проф. д-р Красимир Янев трансплантираха бъбреци на двама мъже на 35 и 39 години. По медицински причини други органи не са трансплантирани.

По информация на лечебните заведения пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите.

Министерството на здравеопазването  и Изпълнителна агенция „Медицински надзор" поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения.