Международен ден за борба с полиомиелита
Секция: Здраве
24 Октомври 2024 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международен ден за борба с полиомиелита Целта, да избавим света от тази болест, е по-близо от всякога

/КРОСС/ На 24 октомври отбелязваме Световния ден за борба с полиомиелита. Ротари Интернешънъл е организацията, която още през 1979 година стартира масови имунизации срещу това осакатяващо заболяване, а през 1985 поставя началото на глобалната инициатива Полио Плюс.

Полиомиелитът засяга детската възраст, особено в първите 5 години, и се характеризира с тежко протичане, висок леталитет и е главна причина за инвалидизация при децата (оттам и популярното му име „Детски паралич"). При полиомиелита са установени два механизма на предаване - въздушно-капков и фекално-орален, като при втория, основните фактори на предаване са хранителните продукти: плодовете, зеленчуците; каналните и поливните води, водата в плувните басейни, предмети и вещи от обкръжението на болния и най-вече замърсените ръце. При въздушно-капковия механизъм източник на зараза са болните и вирусоносителите. Заболяването е антропоноза.

През май 1988г., Световната здравна асамблея постави пред Световната здравна организация (СЗО), целта за глобална ерадикация на полиомиелита, по инициатива на Ротари Интернешънъл.

Оттогава до сега, почти всички държави, в т.ч. и България (след 2002г.), са обявени за зона, свободна от полиомиелит. Ендемични в световен план остават единствено Пакистан и Афганистан, като се проследяват миграционните процеси, свързани с ендемичните зони.

Последната стратегия на СЗО (2022-2026г.) изисква провеждане на епидемиологичен надзор на острата вяла парализа (ОВП), за ерадикация на полиомиелита, чиито цели са:

  • Прекъсване на всяко предаване на полиовируси в ендемични страни.
  • Спиране предаването на cVDPV (ваксинодериватни полиовируси) и предотвратяване възникването на огнища, в неендемични страни.

Светът ще бъде свободен от полиомиелит тогава, когато не са открити паралитични случаи, в продължение на три последователни години. Постигането на тези цели изисква всеобщи и съгласувани усилия на държави и организации, като инактивираната (IPV) и оралната (OPV) противополиомиелитни ваксини играят неразделна роля.

 

 

Ротари Интернешънъл работи неуморно за изкореняване на полиомиелита повече от 35 години. Целта, да избавим света от тази болест, е по-близо от всякога. От първия проект на Ротари за ваксиниране на деца във Филипините през 1979 г. и създаването на Глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита, в която Ротари е един от партньорите-основатели, случаите на полиомиелит са намалели с 99,9 %.

Членовете на Ротари клубовете са допринесли с повече от 2,7 млрд. долара и безброй часове доброволческа работа, за да предпазят близо 3 млрд. деца в 122 държави от това парализиращо заболяване. Усилията и работата на Ротари клубовете с местните власти ангажират правителствата да допринесат за каузата с допълнителни повече от 10 млрд. долара.

И тази година, на 24 октомври, Ротари клуб Стара Загора, както и много други Ротари клубове и партньори в борбата срещу полиомиелита, ще се присъединят с дарения към усилията за изкореняване на заболяването веднъж завинаги.

Автори:
Ас. д-р Ивелина Симеонова, епидемиолог, Медицински факултет, Тракийски университет
Проф. д-р Валентин Стоянов, член на Ротари клуб Стара Загора