Росица Матева, ЦИК: Продължават да се подготвят машините за гласуване на предстоящия предсрочен парламентарен вот в неделя
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Октомври 2024 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росица Матева, ЦИК: Продължават да се подготвят машините за гласуване на предстоящия предсрочен парламентарен вот в неделя

/КРОСС/ Подготвят се и продължават да се подготвят машините за гласуване на предстоящия предсрочен парламентарен вот в неделя. В петък са изпратени машините, с които ще се гласува извън страната - 157 броя, като първите 53 са тръгнали още в петък, останалите в събота и неделя спрямо графика от МВнР. От понеделник започна инсталирането на машините за страната - това съобщи в студиото на БНТ "Денят започва" заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Снощи към 18:00 часа са инсталирани над 4000 машини. До петък на обяд по график трябва да бъдат инсталирани всички машини.

В петък, към 13:00-14:00 часа, след като ЦИК даде разрешение машините да напуснат склада и да започнат да се транспортират към най-отдалечените места в страната. В София традиционно в събота сутрин тръгват машините, за да бъдат разположени в секционните избирателни комисии, поясни Матева.

След промените в Изборния кодекс и се въведе изискване печатницата на БНБ да доставя хартията и да поставя специализирана защита и оттогава хартията за бюлетините е такава, каквато се изисква от производителя, направени са анали и изследвания и тя отговаря на изискванията, посочи Росица Матева и допълни:

Специална нова хартия и специална нова защита е направена на хартията за тези избори. Тя се различава от хартията от предходни избори. Така, че дори и да останала неунищожена хартия някъде, няма проблеми, защото защитата е различна и начина, по който е маркирана тази хартия е различна. Ще се доставят на СИК-овете отделно ролките с хартия, които са необходими за гласуването с машини, и те се доставят заедно с бюлетините и с изборните книжа и материали и не може да стане объркване, защото хартията е различна.

Затова и ЦИК е взела решение да бъде унищожена всичката неизползвана хартия.