Българският Червен кръст отбелязва 146 години от създаването си с изложба
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Октомври 2024 13:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българският Червен кръст отбелязва 146 години от създаването си с изложба "Българският Червен кръст - личности, събития и символи в пощенски марки и картички"

/КРОСС/ На 25 октомври 2024 г. от 11:00 ч. във фоайето на Секретариата на Националния съвет на Българския Червен кръст, ул. "Джеймс Баучер"№76 ще бъде открита изложбата "Българският Червен кръст - личности, събития и символи в пощенски марки и картички", посветена на 146 години от създаването на  БЧК - най-голямата хуманитарна организация в България.

Изложбата ще бъде открита от акад. Христо Григоров, председател на Българския Червен кръст. Експозицията представя впечатляващата колекция от пощенски картички и марки на филателиста Тотю Карастойков. Колекцията е вдъхновена от дългогодишния интерес на Карастойков към Българския Червен кръст и Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец. Изложбата представя важни личности и събития, свързани с хуманитарната мисия на организацията, както в България, така и по света. Куратор на изложбата е Ефросина Стойчева.

Колекцията разкрива историята на Червения кръст и неговата роля в обществото през различни периоди, както и символите и принципите, които организацията отстоява. Основният акцент е върху хуманността, солидарността и доброволчеството, като изложбата отдава почит на хилядите доброволци, които са се посветили на това да помагат на нуждаещите се.

Доброволците са силата на БЧК и Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, като тяхната безкористна работа не само предоставя подкрепа на най-уязвимите, но и вдъхновява обществото да се обедини около ценностите на състрадание и съпричастност. Те са истински носители на хуманността, предавайки не само помощ, но и надежда в най-тежките моменти на кризи и бедствия.

На 25 октомври е учредено първото дружество на Червения кръст в гр. Сливен под председателството на митрополит Серафим. Уставът му е утвърден от княз Дондуков-Корсаков - главен губернатор на Източна Румелия. Веднага след Съединението, на 20-ти септември 1885 г. е създадена и Националната организация с председател митрополит Климент. Тя е утвърдена с официален указ на първия български княз - Александър Батенберг, който взема БЧК под свое покровителство. Организацията е призната и от Международния комитет на Червения кръст в Женева с писмо от 20-ти октомври 1885 г.

Днес Българският Червен кръст е най-голямата хуманитарна организация в България, която през 2023 година има 141 580 членове, 16 546 доброволците, 46 % от тях са под 35 г., 2 691 активно работещи дружества, 264 общински организации и 28  областни организации.