Министерството на младежта и спорта представи добри практики пред Комитета по управление за младежта на Съвета на Европа
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Октомври 2024 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерството на младежта и спорта представи добри практики пред Комитета по управление за младежта на Съвета на Европа

/КРОСС/ По време на 73-ата среща на Комитета по управление за младежта на Съвета на Европа бяха представени добри практики на национално ниво, които Министерството на младежта и спорта стартира през изминалата седмица.

Това са новосъздадената Национална работна група за местна младежка политика и процесът по интегриране на Младежката перспектива, представен по време на заседанието на Националния консултативен съвет.

По време на срещата беше представен и процеса по ревизиране на Хартата за участието на младите хора в живота на общините и регионите (Харта 2015). Процесът се води от Конгреса на местните и регионални власти в Европа, като се очаква консултативните действия да приключат до края януари 2025 г., а приемането от Съвета на министрите и Съвместният съвет е предвидено за октомври и ноември 2025 г.

Създаването на НРГ за местна младежка политика, ревизирането на Хартата за участието на младите хора и създаването на референтна рамка за Младежката перспектива ще повлияе значително в положителна посока изпълнението на политиката за младите хора на национално и местно ниво. Това ще спомогне изпълнението на целите, заложени и в работата на НРГ - хармонизиране на разбирането на ползите от участието на младите в процеса на вземане на решение, създаване на общи елементи и изисквания за местната младежка политика, подобряване на отчетността по изпълнение на националната младежка политика и насърчаване на добрите примери чрез различни нива на подкрепа.

Европейският комитет за управление за младежта обединява представители на министерства или органи, отговарящи по въпросите на младежта, от 48-те държави, страни по Европейската културна конвенция. Комитетът насърчава сътрудничеството между правителствата в младежкия сектор и предоставя рамка за сравняване на национални политики за младежта, обмен на най-добри практики и изготвяне на текстове за определяне на стандарти.