Във Враца ще бъде създаден Център за енергийно развитие и нови науки
Секция: ИКОНОМИКА
24 Октомври 2024 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Във Враца ще бъде създаден Център за енергийно развитие и нови науки

/КРОСС/ В присъствието на министрите на енергетиката и на образованието и науката Владимир Малинов и Галин Цоков бе подписан меморандум за сътрудничество между Министерството на образованието и науката, община Враца, „Български енергиен холдинг" ЕАД, водещи учебни заведения, енергийни дружества и неправителствени организации.

Център за енергийно развитие и нови науки (ЦЕРНН) ще бъде създаден във Враца. Меморандум за това бе подписан днес между община Враца, Министерството на образованието и науката, Софийският университет Св. „Климент Охридски", Техническият университет - София, Българският енергиен холдинг, Електроенергийният системен оператор, АЕЦ Козлодуй, Държавното предприятие Радиоактивни отпадъци, Българската асоциация на софтуерните компании, Сдружението „Враца софтуер общество" и Фондацията „Заедно в час". В церемонията се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Водени от амбицията за създаване на интегрирана учебна среда от ново поколение, която да поощри и подкрепи образователните иновации и оценявайки конкурентното предимство на бързо растящата технологична индустрия, страните, подписали меморандума, се споразумяха да изградят научна инфраструктура в съответствие с най-добрите световни практики и да насърчават развитието на приложната наука и иновациите в областта на енергетиката и информационните технологии за създаване на икономически растеж и атрактивни работни места. В рамките на ЦЕРНН ще бъде създадена гимназия по информационни технологии и енергийни науки, бази на СУ Св. „Климент Охридски" и ТУ - София, както и Център за развойна дейност на бизнеса.

„Обединяването на експертизата и опита на академичния свят, бизнеса и публичния сектор е ключът към конкурентното развитие на региона, пред който има отлични перспективи с оглед проектите за изграждане на нови блокове в АЕЦ „Козлодуй", каза по време на подписването на меморандума министърът на енергетиката Владимир Малинов. По неговите думи, това сътрудничество ще съдейства за развитие на конкурентоспособен енергиен отрасъл, в който се прилагат водещите съвременни иновативни технологии.