Министър Запрянов се срещна с посланика на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Н. Пр. Натаниел Копси
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Октомври 2024 16:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Запрянов се срещна с посланика на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Н. Пр. Натаниел Копси

/КРОСС/ Министърът на отбраната Атанас Запрянов проведе среща с извънредния и пълномощен посланик на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Н. Пр. Натаниел Копси днес, 24 октомври.

Министър Запрянов оцени високо двустранното сътрудничество в областта на отбраната и изрази увереността си, че усилията за постигане на целите от взаимен интерес и ползотворното партньорство във военната сфера ще продължават да се задълбочават. Бяха обсъдени увеличаването на бюджета за отбрана и на двете държави, необходимостта от повишаване на оперативната съвместимост, както и концепцията на НАТО за възпиране и отбрана.

Министър Атанас Запрянов подчерта ангажираността на Република България за гарантиране на сигурността в Черноморския регион и в района на Западните Балкани и за продължаването на подкрепата за Украйна, докогато е необходимо, в съответствие с решенията на Народното събрание. Той посочи, че процесите на модернизиране и превъоръжаване на Българската армия са в ход и целта остава повишаване на отбранителните способности.

Обсъдена беше и засилената нужда от увеличаване на капацитета за киберотбрана и от усъвършенстване на методите и механизмите за ефективно противодействие на хибридни заплахи и дезинформационни кампании. Възможностите за надграждане на традиционно доброто ниво на съвместни обучения в областта на стратегическите комуникации също бяха дискутирани.

Н. Пр. Натаниел Копси посочи, че сред основните приоритети на новото правителство на Обединеното кралство е задълбочаването на взаимоотношенията с Европейския съюз, изпълнението на поетите отговорности към партньорските държави и повишаването на инвестициите в отбраната на страната.

Предстои двете страни да подпишат План за двустранно сътрудничество в областта на отбраната за 2025 г.

В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и аташето по отбрана на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия подполковник Матю Уокър.