Любослав Костов, КНСБ: Работещите бедни са се увеличили, въпреки ръста на минималната заплата
Секция: Анализи
24 Октомври 2024 19:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любослав Костов, КНСБ: Работещите бедни са се увеличили, въпреки ръста на минималната заплата

/КРОСС/ Формула на изчисление и периодично увеличение на минималната работна заплата, нивата на безработицата и заетостта, парите в бюджета за догодина и поскъпването на хранителните продукти коментира главният икономист на КНСБ Любослав Костов в студиото на „Денят на живо" по NOVA NEWS.

"Работещите бедни са над 11%. Миналата година бяха около 10%, сега са се увеличили въпреки ръста на минималната заплата. Не може да работиш и да си беден - това е оксиморон", смята той. По думите му в България има масов еднодетен модел и демографска криза: "Намаляваме с 50 хил души всяка година".

"Заетостта е 77%, а равнището на безработицата е близо до своята естествена норма", каза още Костов. Според него има морални, социални и икономически аргументи за случващото се в момента.

Икономистът представи данни, които сочат, че през последните 3 години в България стойността на минималната заплата е нарастнала с 43%. "За сравнение: в Турция е нарастнала с 64%, в Албания с 63%, Черна гора - 60%, Румъния - 59%, Полша - 61%, Сърбия - 50%. Това са държави със сходни номинални равнища на доходи", допълни той.

"В същите тези три години минималната заплата в Германия - 1700 евро, нараства с 30%. Тези 30% се равняват на минимална заплата в България. Ако ни питате кога ще ги догоним - няма да ги догоним с този ръст на заплатата. Докато бизнесът не разбере, че ерата на евтиния труд свърши и че това не е конкурентно предимство, така ще я караме", заяви Костов.