Убийството в Цалапица: 3 години затвор за укривателство получиха близнаците Борислав и Валентин Динкови
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Октомври 2024 20:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Убийството в Цалапица: 3 години затвор за укривателство получиха близнаците Борислав и Валентин Динкови

/КРОСС/ Близнаците Борислав и Валентин Динкови получиха по 3 години лишаване от свобода при първоначален общ режим. Двамата са обвинени в укривателство по случая с убийството на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица. От всяко едно от наказанията, наложени на братята, ще бъде приспаднато времето на задържане в ареста, което до момента е година и три месеца, реши Районният съд в Пловдив. Динкови дължат и обезщетения от по 3253,30 лева за разноски по експертизите на досъдебното производство и явяване на експерти по делото. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжния съд в Пловдив.

След като чуха присъдата близнаците останаха безмълвни, а майката на убития Митко се разплака в съда. "За мен тази присъда е подигравка. Митко дали след 3 години ще се върне? Едно "Съжалявам" ще го върне ли? Те изобщо не са осъзнали какво са направили. Три години ли струва един човешки живот? Това не е нормална присъда - те са съучастници в убийство! Надявам се записът да бъде изчистен и на следваща инстанция присъдата да бъде променена. Трябва да им бъдат повдигнати обвинения в съучастие за умишлено убийство", заяви майката на жертвата - Атанаска Бакалова, след като чу присъдата.

"Ще обжалвам присъдата. Намирам я за завишена спрямо това, което аз поисках", заяви адвокатът на Борислав и Валентин Динкови Светлана Званчева. "Чухте съжалението. Чухте, че и от полицейските служители, че са съдействали изцяло с оглед разкриване на обективната истина и това, което е справедливо за мен е година и три месеца. Това, което са лежали до момента", добави тя.

Прокурор Димитър Костов също подчерта, че "най-вероятно държаното обвинение също ще протестира присъдата".

Единият от близнаците - Борислав имал водеща роля при убийството от 20 юли 2023 година, твърди прокуратурата. Той организирал и контролирал действията по заличаването на следите, като осигурил автомобила за пренасянето на трупа и неговото заравяне. Повикал и брат си Валентин, който да донесе кирките и лопатите.

Пред съда двамата заявиха, че осъзнават вината си, съжаляват за случилото се и затова, че не са сигнализирали веднага органите на МВР. Близнаците подчертаха, че са били заплашени и предупредени от Рангел Бизюрев да не казват на никого. Техният адвокат поиска наказание от 1,3 години, а прокуратурата - максималната присъда по закон от пет години.

Част от протестиращите жители на Цалапица, които и днес бяха в залата, заявиха, че са възмутени от присъдата.