Владимир Путин не отрече присъствието на севернокорейски военен персонал в Русия
Секция: Русия
25 Октомври 2024 08:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Путин не отрече присъствието на севернокорейски военен персонал в Русия

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин не успя да отрече присъствието на севернокорейски военен персонал в Русия на 24 октомври, след официалните украински съобщения, че първите военни части са пристигнали в Курска област на 23 октомври.

Според данните, руските военни са прекарали няколко седмици в координация със севернокорейските военни части. Северна Корея е прехвърлила около 12 000 военни, сред които 500 офицери и трима генерали, в Русия. Руският заместник-министър на отбраната генерал-полковник Юнус-Бек Евкуров отговаря за наблюдението на обучението и адаптирането на севернокорейския военен персонал. Руските военни предоставят боеприпаси и друго лично оборудване.

Това се посочва в дневния бюлетин на "Института за изследване на войната" (ISW).

Путин отговори на въпрос на пресконференция след срещата на върха на БРИКС в Казан, Република Татарстан, относно наскоро публикуваните сателитни изображения на южнокорейското разузнаване, според съобщенията показващи севернокорейски войски в Русия. Путин иронично отговори, че "снимките са сериозно нещо" и "отразяват нещо".

Путин припомни споразумението за стратегическо партньорство със Северна Корея, обявено през юни 2024 г. и официално ратифицирано от руската Държавна дума на 24 октомври 2024 г.

Беларуският президент Александър Лукашенко намекна, че беларуските сили няма да се бият в Украйна и изглежда постави под въпрос вероятните усилия на руския си колега да вкара севернокорейски сили във войната срещу Украйна. Лукашенко отговори на въпрос на BBC на 23 октомври, че тези съобщения са "глупости", Путин "никога не би се опитал да убеди" друга държава да участва и че разполагането на въоръжени сили от която и да е държава би било "стъпка към ескалация" на войната.

Кремъл се опитва да представи срещата на върха на БРИКС в Казан, Република Татарстан, като доказателство за широка международна подкрепа за Русия - особено за местната публика в Русия. Руското опозиционно издание Meduza съобщи на 24 октомври, че е прегледало ръководство на руската президентска администрация за руските държавни медии и пропагандисти с насоки за това как да се отрази текущата среща на върха на БРИКС в Казан.

Ръководството очертава три основни теми: руският президент Владимир Путин е "неофициалното ръководство на световното мнозинство", западните елити са "паникьосани" и "безпокойството" е преобладаващо на Запад като цяло. Кремъл иска медиите да съобщават, че срещата на върха на БРИКС "привлича вниманието на света" и доказва, че "опитите за изолиране" на Русия след началото на войната в Украйна са "неуспешни". Meduza съобщи, че медиите трябва да подчертаят как Путин установява "стратегически връзки, които не са ограничени в една посока" - в контраст с предполагаемите "мимолетни съюзи" на Запада (НАТО отбеляза 75-ата си годишнина тази година).

Руските държавни медии и пропагандисти наскоро публикуваха статии, подчертаващи много от тези теми, като стриктно следват написаното в ръководството.

Украинските власти разследват друга екзекуция на украински военнопленници от руските сили в посока Покровск. Главната прокуратура на Украйна заяви на 24 октомври, че започва досъдебно разследване за убийството на украински военнопленници от руските сили край Селидове (югоизточно от Покровск).

Главната прокуратура съобщи, че руските сили са заловили четирима украински военнослужещи близо до Селидове на 6 октомври и са заснели техните разпити, както и че украинските сили са открили телата на четиримата убити военнослужещи, след като са си върнали загубените позиции на 7 октомври. Генералната прокуратура не публикува снимки или кадри, потвърждаващи този доклад.

Украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец заяви на 24 октомври, че е изпратил писма до Организацията на обединените нации (ООН) и Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) за нарушаване от руските сили на Женевската конвенция за третиране на военнопленниците.

Украински официални лица наскоро съобщиха, че руските сили са екзекутирали двама невъоръжени украински военнопленници близо до Селидове на 18 октомври.