Устойчив ръст на случаите на инсулт у нас през 2024 г.
Секция: Здраве
25 Октомври 2024 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Устойчив ръст на случаите на инсулт у нас през 2024 г. Асоциацията за инсулт и афазия стартира информационна кампания в столичния Сердика Център по повод Световния ден за борба с инсулта

/КРОСС/ През първите две тримесечия на тази година в България се наблюдава устойчив ръст на броя на инсултните случаи с 1,3% до 1,5%, което води до прогнози за годишен резултат от близо 50 500 случая - над 600 в повече спрямо 2023 г. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи за 2023 г. у нас са регистрирани 49 853 случая на заболяването, като повече от 1500 българи не са достигнали до лечение. 10% от приетите в болница са починали, а извън болничните заведения жертвите на мозъчносъдови болести са още почти 14 000. С оглед на това, че инвалидизация след инсулт настъпва за над 65% от случаите, от Асоциацията за инсулт и афазия обобщават, че всяка година се регистрират 50 000 нови случая, 20 000 смъртни случая и почти 30 000 новоинвалидизирани лица.

Инсултът е причина номер 1 в света за преждевременна смърт и инвалидизация. Според Националния статистически институт смъртността от мозъчносъдови болести у нас е 291,6 на 100 000 жители или близо 35% повече от смъртността в страната от рак - 221 на 100 000 жители.

Продължава да изостава процесът на ограмотяване на населението за рисковите фактори за инсулт. Това е от изключително значение, защото 80% от исхемичните инсулти, които съставляват най-голямата част от инцидентите с инсулт, могат да бъдат предотвратени при контролиране на някои от основните рискови фактори - висок холестерол, затлъстяване, прекомерна консумация на алкохол, тютюнопушене (в т.ч. на електронни цигари или вейп), нездравословно хранене, високо кръвно налягане. Същевременно са налице необходимите инструменти за управление или контрол на риска и те са напълно достъпни за всеки - необходимо е само да се поинтересува от това какво представлява инсултът, кои са двете основни групи рискови фактори и да потърси специализирана помощ.

По повод Световния ден за борба с инсулта (29 октомври) от асоциацията стартират информационната кампания "Бъди подготвен" заедно със столичния Сердика Център. От 26 октомври до 3 ноември в мола ще бъде изградена Пътека на знанието - интерактивна инсталация, която позволява на посетителите да научат полезни факти за болестта и как да се предпазят от рисковите фактори.

Повече информация за събитието ще откриете тук.