Доц. Наталия Киселова: Необходими са промени в политиките и законодателството за българските общности зад граница
Секция: ПОЛИТИКА
25 Октомври 2024 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Наталия Киселова: Необходими са промени в политиките и законодателството за българските общности зад граница Председателят на БСП - София Иван Таков и кандидати за народни представители се срещнаха с граждани от Молдова, Украйна и Русия, които имат български произход

/КРОСС/ Председателят на Градския съвет на БСП - София Иван Таков и кандидати за народни представители от листите на "БСП - Обединена левица" в София се срещнаха с граждани от Молдова, Украйна и Русия, които имат български произход. Разговорът беше организиран от Валери Делибалтов, който е бесарабски българин и е председател на Основна партийна организация 042 "Родолюбец" към РС на БСП в "Оборище". На срещата присъстваха водачът на листата на Коалиция "БСП - Обединена левица" в 24 МИР Атанас Атанасов и кандидати от 23 и 24 МИР - доц. Наталия Киселова, Наталия Илиева, Кръстин Чепилов и Слави Ангелов.

Многообразни бяха проблемите, които гражданите поставиха и поискаха да бъдат решени от представителите на лявата коалиция в 51-вото Народното събрание. В откровен диалог бяха повдигнати както специфични за живеещите в България чужди граждани от български произход проблеми, така и общи за всички хора в София, а и в България.

"За лицата от българки произход, живеещи в чужди държави проблемите наистина са специфични, коментира доц. Киселова. - Обсъдихме ги и стигнахме до общото мнение, че са необходими промени в законодателството и в политиките за българските общности зад граница. Сред въпросите за решаване са тези, свързани с образованието и ученето на български език, следдипломна квалификация на учители, които преподават на български език в българските общности зад граница, пребиваването на учещи и работещи в България лица от български произход, придобиване на българско гражданство от лица от български произход, трудова миграция и трудова заетост, осигурителни и трудови права на работещи в две и повече страни и признаването на трудов и осигурителен стаж в България, жилищна политика на новодошли в нашата страна".

Участниците в срещата се обединиха около разбирането, че мирът като основна общочовешка ценност ще е в основата на дейността на бъдещата парламентарна група на "БСП - Обединена левица" и народните представители ще търсят начини за дипломатическо уреждане на конфликта на територията на Украйна.

Пресцентър на Градския съвет на БСП - София