Кредити за милиони: Десетки хора твърдят, че са жертви на измама
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Октомври 2024 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кредити за милиони: Десетки хора твърдят, че са жертви на измама

/КРОСС/ В рубриката „Високо напрежение" Татяна Йорданова разказва за мъж, станал жертва на измама за стотици хиляди левове. Той твърди, че бил принуждаван да тегли банкови кредити. Оказва се, че потърпевшите от схемата са десетки. А тя е следната: човек бива убеждаван да изтегли кредити от различни банки в рамките на 1-2 дни като физическо лице. След това предава тези пари на хората, които са го убедили, с уговорката, че парите ще му бъдат върнати с комисионна.

Така милиони левове кеш са обикаляли улиците и са влизали в джоба на хора, които и до днес остават невинни. А други казват, че разпродават имуществото си, броят залците си и работят почти денонощно, за да заплатят цената на своята наивност.

„Имам три дечица. Те наследяват от мен един дълг и нищо повече", казва един от потърпевшите - Владимир.

„Продадох колата, абсолютно всякакви хоби инструменти, всичко, което имаше някаква стойност", споделя друг ужилен, пожелал да остане анонимен.

„Ако трябва да го наречем само с една дума, тя е кошмар", добавя потърпевша на схемата.

Кошмарът за Владимир е пет цифри - 90 000 лева. Убедили го да изтегли толкова като потребителски кредит. Сега ги връща с лихвите. Той е бивш полицай. Казва, че този път престъпниците са заловили него. Всичко започва с едно обаждане от бивша колежка с молба. „Да изтегля някакъв заем по нейна препоръка, като тя ме е препоръчала в дадени банки и по този начин тя придобива някакъв актив. Фиктивни кредити, които са се закривали още същия ден и не се е изплащало нищо", разказва Владимир.