НАТО и водещи международни експерти пристигат в София за 25-ия Световен ГИС ден
Секция: Технологии
25 Октомври 2024 19:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАТО и водещи международни експерти пристигат в София за 25-ия Световен ГИС ден Сигурност, устойчиво развитие и интелигентна инфраструктура са сред акцентите на най-голямата конференция за геопространствени технологии у нас

/КРОСС/ На 20 ноември България ще отбележи 25-ия Световен ден на Географските информационни системи (ГИС) с конференция под надслов „Обединени в ГИС решенията създаваме по-добро бъдеще". Форумът се организира в Гранд хотел Милениум София от Есри България в партньорство с повече от 50 водещи бизнес, академични, неправителствени и медийни организации.

Най-голямото ГИС събитие в страната ще събере доказани международни и български експерти, които ще демонстрират на живо най-новите тенденции, решения и добри практики в геопространствените технологии. Ще бъдат показани ГИС приложения и реализирани проекти в различни сфери: кадастър, околна среда, сигурност, ютилитис, транспорт, местно самоуправление, териториално планиране, образование и други.

Специален гост на конференцията по повод Световния ГИС ден е Джузепе Пино Нобиле, директор геопространствени технологии в HATO. Той ще представи ролята на ГИС технологиите за подпомагане Ситуационния център на Алианса. Ще бъде показано приложението на географските информационни системи за осигуряване на ситуационна осведоменост на Северноатлантическия съвет и на Военния комитет по време на мир, напрежение и кризи, както и за учения на високо равнище. Екипът на Геопространствената секция на НАТО ще запознае участниците в конференцията с разнообразните ГИС продукти и услуги, които предоставят в сухопътната, морската, въздушната и космическата област. Това включва от бързо картографиране до предоставяне на най-актуалната обща оперативна картина за конфликти и бедствия чрез специализирани дашборди и приложения.

Голям интерес се очаква да предизвика и участието в Световния ГИС ден на Ян Копел, Мениджър бизнес развитиe в Есри Европа. Той ще представи най-новите тенденции в ГИС технологиите и иновативните им и мащабни приложения в Европа. От това какви ГИС приложения използваха властите в Париж за гарантиране на сигурността по време на олимпиадата, през прилагане на ГИС за изграждане на транснационални железопътни линии в Европа, до устойчиво управление на водните ресурси и много други.

В следобедната сесия на конференцията, в панел „Иновативни ГИС решения в България", ще бъдат показани най-значимите и интересни ГИС проекти, осъществени през последната година у нас. От експертите на МВР ще научим за реализираното надграждане на ГИС на МВР и възможностите за общини и областни администрации да използват новия междуведомствен портал за планове за управление при кризи. Традиционно, конференцията ще включва и демонстрации на ГИС проекти за нуждите на инфраструктурата - от мобилни ГИС приложения и дашборди за поддържане на пътно знаково стопанство до автоматизирани процеси за проектиране и поддръжка на ютилити мрежи. Ще бъдат представени и иновативните облачни ГИС решения в община Карлово за подаване и обработване на сигнали от граждани, транспорт и зелена система, както и много други проекти.

Като част от отбелязването на ГИС деня у нас, за поредна година се провежда и Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС", под патронажа на Министерството на образованието и науката. Проектите на участниците в него ще са част от виртуалната изложба, съпътстваща конференцията. На тържествена церемония същия ден, отново в Гранд хотел Милениум София, ще бъдат наградени най-добрите интерактивни уроци, споримапове и други ГИС проекти, създадени за конкурса от преподаватели, ученици, студенти и докторанти от цялата страна.

„В продължение на 25 години, ние, от Есри България, съвместно с нашите партньори развиваме и утвърждаваме Световния ГИС ден у нас. Събитието, на което всички ние, заедно с експерти от различни сфери споделяме опит, добри практики и идеи как ефективно да се справяме с предизвикателствата на днешния и утрешния ден. Обединени в ГИС решенията как да създаваме по-устойчив свят и по-добро бъдеще заедно", коментира Евгения Караджова, основател и управител на Есри България.

Участието в конференцията „Световен ГИС ден" е безплатно.

Необходима е предварителна регистрация.