Българите в Ниагара посрещнаха митрополита си на празника на св. Йоан Рилски
Секция: Православие
25 Октомври 2024 20:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българите в Ниагара посрещнаха митрополита си на празника на св. Йоан Рилски

/КРОСС/ На празен кладенец никой не ходи за вода, казваше с убеденост моят дядо Лазар на село. И аз, също убеден в истината за водата, споделям с досточтимите читатели на Двери, че падащите води на световно известния Ниагарски водопат привличат всеки ден милиони хора от цял свят.

За наша радост и гордост в това бързо растяшо красиво канадско градче със същото име на английски Найегра Фолс, милионите посетители с удивление се наслаждаваха на Трети март на българския бял, зелен и червен воден трикольор цели двадесет и четири часа.

Ние, православните българи пък, заедно с нашите многобройни приятели и гости, се гордеем, че на 19 октомври всяка година се събираме на празника на св. Йоан Рилски Чудотворец в скромния български храм с неговото име.

Тази година настроението беше повишено от архиерейското посещение на митрополита на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия Йосиф, член на която епархия е и БПЦ „Св. Йоан Рилски" в Ниагара Фолс.

Понеже беше събота, енорийският свещеник о. Симеон Иванов покани с мое благословение и енорийските свещеници в нашите църкви в Торонто: архиерейският наместник свещеноик. Валери Шумаров от „Св. Димитър", прот. Йоан Иванов от катедралата „Св. Кирил и Методий" и о. Антон Филчак от църквата „Св. Георги". О. Величко Михайлов от „Света Троица" беше в България заради кончината на майка му. Литургийните песнопения изпълниха сладкогласният хор на катедралата. Митр. Йосиф пострига трима свещоносци - за храм „Св. Кирил и Методий" и за църквата „Св. Йоан Рилски".

В края на св. Литургия митр. Йосиф сподели с многобройните богомолци, че повече от едно хилядолетие православният български народ по света и у нас тачи името на св. Йоан Рилски и търси силните му молитви в неволи, беди и нужди. Когато настъпвал духовен мрак св. Йоан е бил светлина, когато народът ни е изпадал в униние, той е бил утеха и когато вярата е била в упадък, той е пребивавал в сълзи.

В словото си митрополитът каза още: „От житието и книгата за чудесата му разбираме, че св. Йоан е покровител на българския народ. Дори един ден само да постоим в манастира му, ще видим колко много хора са привлечени от неговия подвиг - целуват с любов св. му икона, прекланят колена пред раклата със св. му мощи, измолвайки силния му благослов.

Какво е св. Йоан за вас, православните българи в Ниагара Фолс и Монреал? На църквите ни небесен патрон и покровител, на народа ни духовен отец и наставник, на народността ни - пазител и покровител, на домовете ни - ангел хранител, на душите ни - благодетел и крепител.

Той бди над вас и покровителства всеки, който го призовава. Под неговата благославяща десница вие живеем духовно и съществуваме в благочестие и чистота.

Той ви гледа от св. си икона, сред вас е духом и насочва своя поглед в далечината на вашата нова съдба.

Заветът му и към всички вас е - да пазите чиста православната ни вяра, да стоите добре като държите преданията, да се уповавате на Бога, да не се отклонявате нито на дясно, нито наляво, да бъдете човечни, любвеобилни и задружни в доброто.

Св. Йоан е пример, образец, как да се придобият даровете и плодовете на Светия Дух - любов, радост, мир, дълготърпение благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание - добродетели, против които няма закон.

Свидетел съм през тези четиридесети две години как св. Йоан помагаше на вашата енория да се сдобиете със собствен храм, който удивява с величието и красотата си. Вие тук сте най-облагодетелстваните от всички хора в Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия, защото св. Йоан ви помага много. Какво трябва да бъде бъдещето ви? Лесен е отговорът. Когато сте със св. Йоан, и Бог е с вас. Когато не го слушате и не спазвате неговия завет, и Бог се отдалечава от вас.

Ниагара храмов празник 5А без Бог - явно е какво може да настане: разделение, омраза, ненавист, унищожение. А унищожите ли духовното, за материалното няма никаква трудност, то само ще се съсипе.

Затова съм тук днес с вас - да ви посетя, да ви поздравя от името на новия ни Светейши Български патриарх Даниил, когото познавате като наш викарен епископ цели седем години. Той даде офикията протойерей на основателя на вашата църква о. Тодор Грозданов и помогна много за създаването и приемането на сегашния ви енорийски устав. Тук съм още да ви насърча, да ви ободря, да ви окуража, да ви уверя и благодаря, че сте заедно в послушание на завета на св. Йоан, поради което засега преуспявате. И понеже сте добре в църквата, затова сте спокойни и одухотворени и в семействата ви, и на работата ви. Пребъдвате също в мир и затова животът ви е успешен. А това място тук в църквата ви - ще бъде благодатно място, където получавате тъй необходимата ви Божия помощ и подкрепа, св.-Йоановото благословение, както и крайната цел на вашия живот - спасението на душите ви.

По молитвите на св. Йоан, благодатта на Господа Иисуса Христа, любовта на Бога и Отца и общуването на Светия Дух също да бъдат винаги с вас. Амин.

Честит имен ден на БПЦ „Св. Йоан Рилски" в Ниагара Фолс и Монреал в Канада! Всички имайте благодатен храмов празник за много здрави, благодатни и успешни години!