Двама министри наградиха ученически проекти на тема „Моят град след 10 години"
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Октомври 2024 19:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Двама министри наградиха ученически проекти на тема „Моят град след 10 години"

/КРОСС/ Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова връчиха награди на участниците в конкурса на тема „Моят град след 10 години". 46 ученици от 18 гимназии, които подготвят ученици по професии в областта на архитектурата и строителството, представиха с макети, проекти и презентации мечтите си за градовете, в които живеят.

„Този конкурс за децата е едно пътешествие в бъдещето. Но това е пътешествие, основано не само на техните мечти, а на всички съвременни идеи и практики в световната архитектура и строителство", каза министър Цоков след като разгледа проектите за умни къщи, зелени сгради, най-различни пространства, в които се свързват съвременност и традиции. Сред проектите имаше идеи за добив на възобновяема енергия, зелени технологии, екологични сгради, електрически автомобили, за реконструкция и облагородяване на градските пространства и др. Учениците предлагат решения, чрез които техните градове стават по-модерни и удобни за живеене, по-чисти и красиви, като запазват пространствата с историческо и културно наследство.

Министър Цоков поздрави учителите, които са мотивирали своите ученици да участват в разработването на проектите. По думите му този конкурс доказва, че съвременното образование трябва да е мотивиращо и насочено към прилагане на уменията на учениците, за да е успешно.

„Когато знанията се превърнат в практически проект, в определен продукт, въздействието е още по-силно", каза министърът. Той поздрави гимназиите, свързани със строителство и архитектура, за последователната и практически ориентирана работа. 6839 ученици се обучават в професионални гимназии по строителство, архитектура и геодезия, в 6 обединени училища и 4 средни училища с професионални паралелки.

Първа награда за проекта си получи екипът от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов". Втора награда бе връчена на Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия "Арх. Георги Козаров" а трета - на Професионална гимназия по техника и строителство "Арх. Йордан Миланов".

Инициативата бе организирана от МРРБ с подкрепата на МОН по случай Деня на строителя в България - Димитровден. „Вие сте нашите следващи инженери, архитекти и строители", каза в поздрава си към участниците министър Виолета Коритарова. Министър Цоков специално ѝ благодари за организирания конкурс, на учениците, учителите и ръководствата на училищата за техния професионализъм. Министърът пожела на младите хора да следват мечтите си и да отстояват идеите си, за да може България да се промени много по-бързо.

Пресцентър на МОН