Станислав Стоянов: Защитаваме българския национален интерес с всяко гласуване в ЕП
Секция: ПОЛИТИКА
25 Октомври 2024 18:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станислав Стоянов: Защитаваме българския национален интерес с всяко гласуване в ЕП

/КРОСС/ "Вчера в Европейския парламент имаше две важни гласувания. Първото беше за нов заем за Украйна, гарантиран със замразените руски активи. От "Възраждане" и ЕСН гласувахме "против". Позицията ни е известна отдавна - финансирането и поддържането на тази война трябва да спре", каза в своя публикация в социалната мрежа, евродепутатът от "Възраждане", Станислав Стоянов.

Нужно е да се работи за примирие, да се задействат дипломатическите канали, за да се намери трайно решение. България може да е идеалният посредник. Украйна няма как да спечели тази война и колкото по-късно тя бъде преустановена, толкова по-тежки ще са последствията и по-многобройни жертвите.

"Второто гласуване беше на резолюция, относно изпълнението на общия бюджет на Европейския съюз. Точка 16 от въпросната резолюция гласи, че „използването на процедурата за гласуване с единодушие в Съвета в определени области на политиката парализира процеса на вземане на решения в Съюза". Гласуването по тази точка отразява отношението към запазването на правото на вето в Съвета на ЕС. Отнемането на това право би било пагубно за интересите на редица европейски страни", написа още Стоянов.

Това е пряк удар по суверенитета на страните-членки с по-малобройно население, каквато е България. Идеята за отпадане на правото на вето дори по ключови въпроси бива прокарвана на всякакви нива. Тримата представители на "Възраждане" гласуваха против този текст.

"Обещахме ви да защитаваме българския национален интерес на европейско ниво и го правим при всяко гласуване. Европейският съюз е изправен пред тежко предизвикателство: свръхбюрокрацията препъва иновациите и конкурентоспособността. Малките предприятия, гръбнакът на нашата икономика, тънат в ненужни регулации", заяви в свое изказване по същата тема Станислав Стоянов от трибуната на ЕП.

Същевременно, реални проблеми като нелегалната миграция, недообмислените зелени политики, прекомерните регулации върху нашите земеделски производители, които липсват при конкурентите им от трети страни, водят до икономическа нестабилност.

"Европейският съюз изглежда е по-фокусиран върху централизацията, отколкото върху насърчаването на силните страни на своите членки. Превръщането на Европейския съюз във федерация, в която решенията се вземат от неизбрани от никого бюрократи под външно влияние, подкопава демокрацията, разрушава доверието на гражданите в съюза. Но ние вярваме, че има път напред - той минава далеч от свръхцентрализираната супердържава и води към съюз на суверенни нации, където гласът на гражданите се чува и уважава. Само тогава можем да съхраним Европа и да ѝ осигурим бъдещето, което заслужава", категоричен беше евродепутатът от "Възраждане", Станислав Стоянов.