Хампарцумян: Държавният бюджет може да бъде изграден така, че страната ни да покрие критериите за еврозоната
Секция: ИКОНОМИКА
26 Октомври 2024 07:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хампарцумян: Държавният бюджет може да бъде изграден така, че страната ни да покрие критериите за еврозоната

/КРОСС/ Няма как да отговоря на такъв въпрос. Дори човек да е на диета, нищо не му пречи да чете менюто. Така банкерът Левон Хампарцумян коментира снощи появилите се слухове, че той ще въплъти фигурата на "равноотдалечения премиер".

"Българският премиер не е всемогъщ диктатор, има много власт и възможности, но ако няма властова пирамида от съмишленици, и най-добрият мениджър нищо не може да направи", обясни той.

Финансистът смята, че държавният бюджет може да бъде изграден така, че страната ни да покрие критериите за членство в еврозоната. По думите му, е необходимо, поне временно, да "затегнем колана с една-две дупки".

"Членството ще ни даде преимущество. Хората, които генерират новото богатство на България: предприемачи, бизнесмени, ще се чувстват по-спокойно", отбеляза Хампарцумян.Той отговори и на въпроса дали БРИКС ще успее да направи паралелна финансова система за разплащания. "БРИКС все още е една мечта. Западът понякога в своята самоувереност и самодоволство може би прекалява с поучителния тон, каквото днес най-после си призна и Шарл Мишел. Европа трябва да се преиндустриализира. Нашият западен свят има много трески за дялане и много неща могат да се направят. Иначе, за БРИКС: как се разбират точно Русия и Китай, Китай и Индия, трите заедно за обща валута?", запита риторично финансистът.