Археолозите с нова изключителна находка по северните склонове на Стара планина
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Октомври 2024 13:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолозите с нова изключителна находка по северните склонове на Стара планина

/КРОСС/ Римска металургична пещ е открита на близо 1000 м надморска височина по северните склонове на Стара планина (Хемус), това съобщиха археолозите от Archaeologia Bulgarica, начело с проф. д-р Людмил Вагалински.

Археологическият екип под ръковоството на доц. д-р Стилиян Д. Иванов (НАИМ - БАН) и Доротея Гюрджийска-Иванова отскоро провежда разкопки в землището на троянското село Черни Осъм, но вече има доказателства за интензивна металодобивна дейност.

В резултат от проучванията е локализирана основата на пещ за преработване на руда, а в близост - огромно депо за металургични отпадъци (основно шлака), вероятно натрупвано в дълъг период от време, посочват археолозите.

Според данните от анализа, осъществен в Института по физикохимия (БАН) от доц. д-р Георги Авдеев, се касае за добив на желязо чрез директна редукция на руда - хематит.

Намерената край пещта битова керамика е единственият открит на обекта датиращ материал, според който на това място е кипяла производствената дейност в периода II - III век.