Почина големият рок басист Фил Леш
Секция: Шоубизнес
26 Октомври 2024 13:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина големият рок басист Фил Леш

/КРОСС/ На 84 години почина басистът и съосновател на американската рок група The Grateful Dead Фил Леш.

В официалния акаунт на музиканта в Инстаграм се казва, че той е „починал мирно тази сутрин" заобиколен от семейството си. Групата, която се сформира в Калифорния през 1965 г., се разпада 30 години по-късно след смъртта на фронтмена Джери Гарсия. Леш беше с тях от самото начало - и също така се присъедини към останалите оцелели членове на групата за събиране на турнето в САЩ през 2003 г. и за последната серия от концерти през 2015 г.

В акаунта на Леш в Instagram се казва, че той е „донесъл огромна радост на всички около себе си и оставя след себе си наследство от музика и любов". "Молим ви да уважавате личния живот на семейство Леш в този момент", се казва още в съобщението.

С характерната си смесица от рок, фолк и джаз, The Grateful Dead вероятно са една от най-влиятелните групи в американската история и са написали саундтрака за контракултурното поколение на 60-те години.
Dogsandcats.bg

Как да изградим балансирана рутина за нашия любимец

Леш е роден в Бъркли, Калифорния, през 1940 г. Започва да свири на цигулка, след което преминава на тромпет, а по-късно и на бас китара, когато се присъединява към The Grateful Dead през 1965 г. През следващите три десетилетия импровизаторските му умения допълват мелодиите на водещия китарист Джери Гарсия и колегите му от групата Боб Уиър, Бил Кройцман и Рон „Pigpen" Маккернан. Той е най-известен с песента Unbroken Chain, посветена на връзката на групата с нейната публика. Леш изпява и тъжната Box Of Rain, която пише, докато баща му умира. Верните фенове, известни като „Deadheads", често следват групата от град на град в САЩ, за да чуят как свири на препълнени с хора концерти. Групата винаги е улеснявала своите фенове да записват концертите ѝ и да разпространяват касети сред своите колеги по света. Въпреки огромния си брой последователи, групата има само един хит в топ 10 на САЩ - Touch of Grey през 1987 г.