Людмила Петкова се срещна с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева във Вашингтон
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Октомври 2024 09:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Людмила Петкова се срещна с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева във Вашингтон

/КРОСС/ Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова, управителят на БНБ Димитър Радев и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева проведоха работна среща във Вашингтон с акцент напредъка на България за присъединяване към еврозоната. Разговорът се състоя в рамките на редовните Годишни срещи на Съветите на управителите на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ), които се провеждат в периода 21 - 26 октомври 2024 г. във Вашингтон, САЩ.
Според прогнозите на Министерството на финансите България може да изпълни последния критерий за присъединяване към еврозоната, свързан с ценовата стабилност, в края на ноември или най-късно през декември тази година, обясни вицепремиерът Петкова. При изпълнение на критериите за членство в еврозоната, българските власти имат готовност, съобразно решението на Народното събрание, в двуседмичен срок от тяхното изпълнение да изискат извънредни доклади за конвергенция от ЕК и ЕЦБ.

В рамките на интензивната програма министър Петкова проведе поредица от срещи с висшите ръководни екипи на Международния валутен фонд и Световната банка. Тя приветства новоизбраните Йерун Клик, като изпълнителен директор, и Марникс ван Рей, като заместник-изпълнителен директор на Нидерландско-белгийската група към МВФ, и изрази положителна оценка за ползотворната работа с досега заемалите позициите Пол Хилберс и Люк Дресе.
В разговорите си с Алфред Камер, директор на Европейския департамент в МВФ, вицепремиерът Людмила Петкова изрази българската позиция, че страната ни счита за особено важни усилията на МВФ за предоставяне на адекватна и навременна подкрепа на страните с ниски доходи и уязвимите членове.

Основна тема в разговора с ръководителя на мисията на МВФ за България Жан-Франсоа Дофен беше напредъкът по подготовката на Националния средносрочен фискално-структурен план, който трябва да определи приоритетите на фискалната и икономическата политика на България за следващите четири години.

По време на посещението си в американската столица вицепремиерът Людмила Петкова се срещна с вицепрезидента на Световната банка Антонела Басани. По време на разговора Петкова подчерта колко високо България цени диалога и сътрудничеството със Световната банка, както и че българското правителство разглежда наскоро одобрената рамка за партньорство за периода 2025 - 2029 финансови години като солидна основа за бъдещо продуктивно партньорство.

В рамките на срещата с изпълнителния директор на Нидерландската група в Световната банка Юджийн Рюгенат Петкова отчете усилията за укрепване на капацитета на многостранните банки за развитие за предоставяне на достъпно финансиране в подкрепа на икономическото възстановяване и подпомагане на постигането на целите за устойчиво развитие в контекста на глобалните предизвикателства.