Какво крие морското дъно в залива край Созопол
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Октомври 2024 19:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво крие морското дъно в залива край Созопол

/КРОСС/ акви съкровища крие морското дъно в залива край Созопол? След края на активния туристически сезон, археолозите от Центъра за подводна археология се връщат на местата, които вече трета година проучват около остров Свети Кирик и Юлита.

„Материалите, които откриваме, се надявам да бъдат представени в Центъра за култура и Музейния център", заяви археологът Калин Димитров.

Преди идването на демокрацията островът е достъпен само за военни. Плановете са сега бившата им сграда, която от години стои празна, да приюти всички артефакти, които подводните археолози ще открият на морското дъно. Подводните археологически проучвания в пристанището на Созопол продължават за трета година.

„Акваторията на остров Свети Кирик и Юлита е една от най-важните и интересни зони за българската археология. В пристанището има много богата акумулация на антични материали", разказа още Найден Прахов, подводен археолог, гл. ас.-доктор в Национален археологически институт на БАН.

Под пясъчните пластове са разкрити останки от две праисторически селища. Едното - датиращото от ранната Бронзова епоха на третото хилядолетие преди Христа, а другото - от още по-рано от V хилядолетие преди Христа.

Надеждата на археолозите е при подводните разкопки да открият останки и от потънали кораби. Работата на водолазите и археолозите продължава до края на декември. След прекъсване заради зимните месени, проучванията ще бъдат възобновени догодина.