Собственикът на балона, от който са скочили парашутистите край Ботевград, се изправя пред съда
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Октомври 2024 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Собственикът на балона, от който са скочили парашутистите край Ботевград, се изправя пред съда

/КРОСС/ В събота пред съда ще се изправи Веселин Христов - собственикът на балона, от който са скочили парашутистите край Ботевград. При инцидента загина 27-годишен мъж, а 38-годишен е в реанимацията на Окръжна болница.

Христов е управлявал балона без документи, без издаден лиценз за правоспособност и в нарушение на Закона за гражданското въздухоплаване. Разпитани са около 10 свидетели, сред тях и парапланеристът, който се приземи успешно. Предстои събиране на още документация по случая.

Собственикът на балона към момента е задържан за 72 часа, но ще бъде внесено искане за постоянен арест. До момента мъжът е осъждан пет пъти - за кражба, ПТП и унищожаване и провеждане на имущество, както и за продажба на наркотични вещества. Последното наказание от съда му е наложено през 2018 г.

В коша на балона имало четирима души - Христов, двамата парашутисти и един делтапланерист, който скача преди тях. Според информация от разследването парашутът на 27-годишния мъж не се отваря навреме и така се стигна до фаталния край.

От адвоката на Христов стана ясно, че балонът е бил на около 300 метра височина по време на скоковете. Защитната му теза е че Христов не е виновен за действията, които са извършили двамата парашутисти, а носи отговорност само за вдигането на балона.

Над 12 часа продължиха огледите на мястото на инцидента. В разследването се включи и дрон. По време на инцидента в района е имало и силна мъгла.