На всеки 10 минути един човек у нас получава инсулт
Секция: Здраве
26 Октомври 2024 10:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На всеки 10 минути един човек у нас получава инсулт Една от последните покосени е 28-годишна жена

/КРОСС/ Мозъчният инсулт е едно от най-честите социално-значими заболявания със значителна смъртност и инвалидизация. България е сред страните с най-висока честота на случаите. Годишно около 45 000 души у нас получават инсулт или по един на всеки 10 минути. В навечерието на Световния ден за борба с инсулта, лекарите от Университетската болница „Свети Георги" в Пловдив успяха на 90% да възстановят млада пациентка, претърпяла инсулт. Нещо, което се случва изключително рядко според медиците. Борислава Баева е само на 28 години. Инсултът я покосява във фитнес залата, докато тренира кардио упражнения.

„Всичко беше наред, докато в един момент не ми стана лошо. Паднах заради световъртеж на земята. Тогава не знаех, че не мога да си движа ръцете и краката, че съм парализиран.

Цялата лява част на тялото ѝ се парализира. Губи и говора си. С линейка е откарана в Университетската болница „Свети Георги". Поема я екипът на новооткрития Център за лечение на мозъчно-съдови заболявания, който е единственият в Южна България. Неврохирурзите и специалистите по образна диагностика решават да използват нов метод, за да минимизират последствията от инсулта. Прилагат ангиографска техонология, с която премахват тромба.

Стигаме до този съсирек и го аспирираме със специален катетър или специално механично устройство той бива хванат грубо казано И точно това е целта при премахване на тромба, мозъчното кръвообращение да се възстанови и да може да спасим тази мозъчна тъкан. Съответно да дадем максимален шанс на пациента да възстанови неговия неврологичен дефицит възможно най-много.

„При нея имахме късмет, че тромбът беше изваден още от първия ни опит. Може би е целуната от Господ", обясни д-р Иван Попов от Отделение по образна диагностика в УМАБЛ „Св.Георги"- Пловдив.

Така след 24 часа започва да движи левия си крак, а 48-часа по-късно и засегнатата лява ръка. Лекарите казват, че това е голямо постижение, но то се дължи и на факта, че пациентката е постъпила на втория час от началото на инсулта.

За съжаление през последните години лекарите отчитат тревожна тенденция инсултът засяга все по-млади хора и това може би се дължи и на друга причина.

„Може би тук роля играе и COVID пандемията. Вирусната инфекция засяга съсирването на кръвта и води до доста усложнения", разказа д-р Ерай Халил - лекар в Клиника по нервни болести.

Прогнозата на лекарите е, че Борислава ще се възстанови напълно в рамките на година.