Местим стрелките на часовника
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Октомври 2024 12:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Местим стрелките на часовника

/КРОСС/ В нощта на събота срещу неделя отново ще преминем към зимното или астрономическото часово време. За пореден път тази смяна се прави в деня за избори у нас и така може да се каже, че избирателите отново ще имат един час повече за размисъл.

Времето се сменя с един час назад. Това ще се случи в 4:00 часа през нощта. Тоест 4:00 часа става 3:00 часа, което означава, че ще имаме един час сън повече.

Промяната на времето е в изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на Европейския съюз (ЕС) от 19 януари 2001 г.

България още не е решила дали оставаме на лятно часово време или на астрономическо часово време. Няма консенсус между държавите, кога да се спре със смяната на времето.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите. Това би следвало да намали разходите за осветление. Първоначално е въведено в началото на 20 век в Германия. В България се прилага от 1979 година.