Петя Димитрова: Щом хората продължават да купуват в България, те считат, че страната е сигурна и стабилна
Секция: Анализи
26 Октомври 2024 14:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петя Димитрова: Щом хората продължават да купуват в България, те считат, че страната е сигурна и стабилна

/КРОСС/ Щом хората продължават да купуват в България, те считат, че страната е сигурна и стабилна. Това каза Петя Димитрова - PR експерт в областта на недвижимите имоти, в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

За последната година цените на жилищните имоти е около 14%, но България не е изключение. В Полша ръстът е по-голям, а същият ръст има в Хърватия, отбеляза Димитрова.

Имотният експерт Димитър Калайджиев смята, че цените на имотите в България са нормални. „Просто се върнахме на нормалните европейски нива. В София е нормално жилището да струва 2000 лева на квадрат", коментира той.

20% от сделките с недвижими имоти се купуват с кредити. Процентът при жилищните имоти е само 40%, посочи Калайджиев. „Пропорцията между дълг и спестявания в България е много добър. Над 82% от жилищата са закупени без кредити. В Германия и богатите страни имат 15% собственост на кредитите. Имаме добър доход, добри спестявания, малки кредити, голяма собственост без кредити - какво толкова ще се обърка за българина", коментира той.

В последните три години доходите на домакинствата растат с 6%, а това е повече, отколкото цените на имотите. Това е един от факторите за търсенето на имоти и недостатъчното предлагане, обясни Калайджиев.