Може ли да има превенция на инфаркт и инсулт
Секция: Здраве
26 Октомври 2024 14:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Може ли да има превенция на инфаркт и инсулт Коментират Проф. Никола Григоров – бивш национален консултант по гастроентерология; проф. Георги Момеков – председател на Българското научно дружество по фармация

/КРОСС/ Холестеролът е важен за много физиологични процеси, влиза в състава на мембраните на всички клетки, но същевременно е в основата на атеросклеротичната плака. Няма никакво съмнение в това, че трябва да се опитваме да контролираме нивата му спрямо риска на пациентите. Това каза проф. Георги Момеков - председател на Българското научно дружество по фармация, в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Българите са рискова популация и следва да съблюдават значително по-внимателно показателите на холестерола си, отбеляза той.

Статините са терапевтични средства, които са предназначени за намаляване на нивата на холестерола, с което се намалява и сърдечносъдовият риск. „Статините са от малкото лекарства, при които ползите са огромни и са установени от проучвания. Ползата от тях е несъмнена. Има статини, които в момента в България струват 2 лева и които са способни в достатъчно доза да редуцират холестерола с 20 до 40%. Хората обаче ги е страх от тях, но си купуват добавки от 50 лева, която съдържа статин, но във вариабилни количества, защото е „природно". Просто хората трябва да проумеят, че лекарствата се регулират от едни много сложни институции и съотношението полза-риск винаги се следи. Медикаменти, които не оправдават очакванията, биват изхвърлени от пазара", обясни проф. Момеков.

Бившият национален консултант по гастроентерология проф. Никола Григоров обясни, че холестеролът бива лош и добър, в зависимост от неговата плътност. „Едната лесно влиза в клетките, обработена е там и е нужна за организма. Другата част - лошият холестерол, остава излишна за организма. Организмът компенсира, не дава оплаквания дълго време и фактически откриваме едва когато дойдат първите симптоми на сърдечносъдовото, мозъчното заболяване, омазняването на черния дроб и целия метаболитен статус на организма", обясни той.