Втори завод за високотехнологично производство ще бъде изграден в Индустриална зона Загоре – Еленино
Секция: Технологии
26 Октомври 2024 20:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инвестиция за над 150 млн. лв. и нови 200 работни места се предвиждат в инвестиционния проект

/КРОСС/ „Индустриална зона Загоре" АД сключи предварителен договор с нов инвеститор. Компанията е входирала инвестиционно намерение за изграждане на завод за високотехнологично производство, в следствие на което преговорите са завършили успешно. Предприятието ще бъде изградено в близост до старозагорското село Еленино, върху терен, част от втория етап на „Индустриална зона Загоре - Еленино".

Инвестицията е за над 150 млн. лв. и предвижда да разкрие над 200 нови работни места, което ще създаде предпоставки за нарастване на икономическата активност и възможност за повишаване на икономическото развитие и качеството на живот в региона.

Днес зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев и изпълнителният директор на „Индустриална зона Загоре" АД Радослав Танев се срещнаха с представители на новия инвеститор на терена в близост до село Еленино. Те потвърдиха готовността си да работят в подкрепа на интегрирано устойчиво развитие в областта. Общата цел е да бъдат повишени стандартът и качеството на живот на жителите на общината, както и да се допринесе за благоустрояване на населените места и образователните услуги чрез внедряване на иновации.

Съвместно с държавата и Общината, индустриалната зона в Стара Загора е на път успешно да реализира и втория етап от своето развитие. Следвайки устойчивите политики на национално и местно ниво за осигуряване на условия, инструменти и възможности за насърчаване на инвестициите, развитието на ИЗ „Загоре" цели стимулиране на икономическия растеж в област Стара Загора, увеличаване на експортния ѝ капацитет чрез създаване на благоприятни условия за инвеститорите, както и разкриване на нови работни места.

Отново в колаборация с държавата и Община Стара Загора, „Индустриална зона Загоре" АД участва и подписа договор за изпълнение на инвестицията „AttractInvest ZAGORE - Стимулиране на икономическия растеж в региона, чрез създаване на благоприятни условия за инвеститорите в Индустриална зона Загоре - Еленино", финансирана по BG-RRP-3.007 Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции („AttractInvestBG").

Срещи бяха проведени и с част от инвеститорите от първия етап на „Индустриална зона Загоре". Представителите на местната власт посетиха няколко компании, които предстои да заработят в модерната индустриална зона: „Нийон - 09" ООД - местна компания, която чрез реализиране на инвестицията си цели да разшири своето производство и да стъпи на нови пазари; „Джи Ен Ти Трейдинг" ООД, гр. София, които изградиха производствената си база за сладкарски изделия и вече работят и „Чисти култури Екомилк" ООД - компания в сферата на научно-изследователската дейност в областта на биотехнологиите, с цел разработване на чисти бактериални продукти на основата на култури и микроорганизми.

„Инвестициите са основна предпоставка за икономическа стабилност и устойчив растеж. Това е в основата на стремежа на кмета Живко Тодоров и екипа му за създаване на добра среда и условия, които да стимулират тяхното привличане, като изграждаме инфраструктура и гарантираме сигурност. Вече имаме опит, днес видяхме резултатите от няколко години работа по развитието на двата етапа на индустриалната ни зона, сега нашата цел е да изградим трети етап - модерен индустриален парк, с всички необходими условия за привличане на високотехнологични производства с висока добавена стойност", подчерта ресорният зам.-кмет. Радостин Танев заяви подкрепа към инвеститорите, избрали Стара Загора, за да реализират своите проекти. „Убеден съм, че целите, които и вие, и ние сме си поставили, ще бъдат постигнати, защото синхронната ни работа ще доведе до перспективи за вас като компании, а за нас ще е възможност хората от региона ни да имат избор за кариерно развитие", допълни той и напомни, че източната част на града, където се намира ИЗ „Загоре", предстои да бъде напълно обновена. Очаква се завършването на ремонта на ул. „Хрищян войвода", както и изграждането на постоянно съоръжение с кръгово движение на кръстовището с републиканския път II-66 до кв. „Зора". Добрата пътна инфраструктура е предимство, затова очакваният ремонт на пътя за Нова Загора е приоритет. По този начин логистиката ще бъде улеснена, но и вход/изходът на квартала ще бъде по-безопасен за преминаване, стана ясно още по време на срещата. Част от приоритетите на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров е цялостен ремонт на кв. „Зора". Нов облик и нови възможности за жителите на населеното място.