Патриарх Даниил: Нека се обогатяваме с добродетели и Божията благодат, а не със злато и сребро
Секция: Православие
26 Октомври 2024 17:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Даниил: Нека се обогатяваме с добродетели и Божията благодат, а не със злато и сребро

/КРОСС/ Божията благодат, която Господ дава, струва много повече от всички богатства на този свят. Нека да използваме времето да се обогатяваме с непреходните Христови добродетели и с Божията благодат, а не със злато и сребро. Това каза в проповедта си българският патриарх Даниил, който отслужи света литургия на празника на Св. Димитър в едноименния катедрален храм във Видин.

Приятелството с Бога е по-драгоценно. Затова да стоим в истината, да изповядваме вярата си и в мирно време чрез добродетелен живот, а във време на изпитание с мъжество, ако дори се налага да пострадаме. Това струва повече от всичко, което човек може да придобие в този свят, отбеляза още патриарх Даниил.

Днес Денят на свети Димитър Солунски бе честван в цялата страна, а много църкви, носещи неговото име, отбелязаха храмовия си празник.

С литийно шествие започна празничният Димитровден във Велико Търново. Шествието с иконата на Св. Димитър Солунски и с участието на курсанти от Националния военен университет „Васил Левски" тръгна от църквата „Успение Богородично", премина по Владишкия мост и пристигна в храма музей "Свети Димитър".

„Светът предлага своето, а Бог и божият народ вървят по вярата. Пред очите ни се извършват какви ли не злодеяния, но Бог ни оставя в неговата благодат и от нас зависи със света ли ще бъдем или с Господ. Нека благословията на св. Димитър да пребъде", каза свещеноиконом Василий в Генерал Тошево.

Живот без Божията любов не е истински живот. Любовта е смисълът на живота и свети Димитър беше открил и опитал тази любов в Бога, каза отец Красимир по време на службата в Долна Митрополия и добави: А ние, хората, не бързаме да дадем отговор (на тази любов, бел. ред.), той е често уклончив и боязлив, защото ние се опитваме винаги да седим на два стола и при трудност, бягаме като мишки. Всъщност, бягаме и без трудност. Сещаме ли се поне сутрин и вечер, че Христос ни очаква за молитва? В неделя ни чака в храма, но ние сме в кафенето, или пък много искаме да отидем, но дъждът ни спира, каза още отец Красимир, след което пожела здраве и благоденствие на жителите на Долна Митрополия и на всички, които днес празнуват имен ден.

Свети Димитър, заедно със Свети Георги, е считан за покровител на Добруджа, затова в нашата благодарувана Доростолска епархия неговото име носят осем църкви. Това каза пред миряните в църквата „Свети великомъченик Димитрий Солунски" в село Калипетрово протосингелът на Доростолската митрополия протопрезвитер Добри Чаков.

Всички ние, християните, сме призовани и трябва да търсим Бога именно и само чрез молитвата, защото когато разговаряме с Бог, ние разкриваме душата си пред него. Молим го, благодарим му, но в същото време ние, християните, трябва да имаме време да отваряме Словото Господне - Светата Библия, за да четем словата Господни, защото когато ги четем, Бог ни говори, а когато се молим - ние му говорим. Това каза в проповедта си пред миряните отец Любомир Мишков, който отслужи света литургия в храм „Св. Димитър Солунски" в самоковското село Клисура.

"Бог ни гледа винаги където и да сме. Нека по молитвите на свети Димитър, Бог да ни дарува много здраве, радост, мир и благодат в домовете ни", пожела отец Павел - архиерейски наместник в село Коларово в Петричка духовна околия.

„Свети Димитър правел това, защото познал Бога, обикнал го, приел го в сърцето си и с вяра и познавайки божията любов проявял също и той такава любов към онези свои братя и сестри, които имали нужда и знаел, че това е истинния път към духовни успехи, духовно съвършенство и наследяване на вечните блага", каза Велбъджският епископ Исаак на службата в Кюстендил.

Предавайте на децата, разказвайте за светеца, за да може детската душа да не остане в мрак, призова в търговищкото село Ловец отец Бисер Христов.

Няма нищо по-страшно в този живот от смъртта. Тя е било особено страшна за човеците в старозаветните времена. Когато обаче се изпълнил благият Божи промисъл и се въплъти Исус Христос, когато беше несправедливо съден, разпнат и убит, когато умря и бе погребан и възкръсна заради нас, човеците - от тоя миг насетне смъртта не е това, което е била. Ако за Стария завет тя е била най-страшното нещо, то за повярвалите в Христа, смъртта е придобивка. С тези думи Пловдивският митрополит Николай се обърна към миряните, дошли в средновековната църква "Св. Димитър" в с. Паталеница, която днес чества храмовия си празник.

„Светата православна църква ни учи, че в живота на всеки човек има два живота - първият е животът, който живеем тук, на земята и който свършва с нашата физическа смърт. Тогава започва и нашият втори живот - живот при Бога, живот който е вечен, живот който можем да прекараме в райско блаженство или адско осъждане", каза архимандрит Дамян на службата в храма „Свети Димитър" в стария град Пловдив.

Архиерейският наместник на радомирска духовна околия - свещеноиконом Александър Стоев, след служението се обърна към събралите се в черквата с думите: „Множество чудеса са ставали и сега стават пред мощите на Св. Димитър".

"Пожелавам на всички именници с гордост да носят неговото име. Така както на Димитровден се променя времето, така и те да се променят към доброто, красивото, достойното, полезното", каза отец Ангел Кочев в петричкото село Ръждак.

В Деня на св. Димитър в Сливен празнуваме двоен празник - на катедралния храм и на богоспасяемия град, каза в словото си митрополит Арсений.

„Боже Великославни, който правиш безброй чудеса. Дойди сега, Владико, при рабите си, които ти се молим и прати Светия твой Дух да освети тази вода. И дай на приемащите я твои раби премахване на страданията, прошка на греховете, изцерение от болки, освобождение от всяко зло, а тъй също затвърждаване и освещаване на домовете ни", каза в проповедта си отец Васил в смолянския квартал Устово.

Нека при всяка възможност да отправяме една молитва към св. Димитър, да го прославяме, да търсим неговата помощ и застъпничество, и да имаме желанието и стремежа да му подражаваме, призова днес в проповедта си по случай празника на св. великомъченик Димитър Врачанският митрополит Григорий. Той отслужи празнична света литургия в храма, носещ името на великомъченика във врачанското село Челопек.