Около 130 души са загинали или изчезнали при смъртоносните наводнения и свлачища във Филипините
Секция: СВЯТ
27 Октомври 2024 09:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Около 130 души са загинали или изчезнали при смъртоносните наводнения и свлачища във Филипините

/КРОСС/ Около 130 души са загинали или изчезнали в резултат на смъртоносните наводнения и свлачища, предизвикани от тропическата буря "Трами" във Филипините, а според президента Фердинанд Маркос-младши много райони остават изолирани и местните жители се нуждаят от помощ, предаде Асошиейтед прес.

Правителствената служба за борба с бедствията съобщи, че бурята "Трами" e преминала в петък през северозападната част на Филипините, в резултат на което жертвите са достигнали най-малко 85 души и още 41 души са в неизвестност. Това я прави една от най-смъртоносните и разрушителни бури на архипелага в Югоизточна Азия досега през тази година. Очаква се броят на загиналите да нарасне с постъпването на данни от изолирани досега райони.

Десетки полицаи, пожарникари и други служители на службите за спешна помощ, подкрепени от три багера и кучета-търсачи, изровиха вчера един от последните двама изчезнали в крайезерния град Талисай в провинция Батангас.

Филипинският президент Фердинанд Маркос-младши, който вчера инспектира друг тежко засегнат район югоизточно от Манила, заяви, че необичайно голямото количество дъжд по време на бурята, включително в някои райони, където само за 24 часа са паднали валежи за период от 1-2 месеца, е претоварило службите за борба с наводненията в провинциите, засегнати от "Трами".

"Водата беше твърде много", заяви той пред журналисти. "Все още не сме приключили със спасителните работи", каза президентът на Филипините и добави: "Проблемът тук е, че все още има много райони, останали наводнени, до които не могат да стигнат дори по-големи камиони".

Повече от 5 милиона филипинци са били засегнати от бурята, включително близо половин милион, които са избягали в създадените над 6300 спешни приюта в няколко провинции, съобщиха властите.