Особености на българския туристически сезон
Секция: Туризъм
27 Октомври 2024 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Особености на българския туристически сезон Гостува проф. Румен Драганов – директор на Института за анализи и оценки в туризма

/КРОСС/ В момента, както се случват нещата в туризма, бих казал, че няма значение дали имаме редовен кабинет. Получава се така, че служебният министър на туризма е много по-активен, много по-свободен. Това каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма проф. Румен Драганов в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Министрите в редовните правителства по думите му не могат да вземат самостоятелно решение без да се съобразят с политиката на кабинета, отбеляза той. „Когато падишахът им каже каквото и да било, независимо дали е в интерес на туризма, те са „за". Когато имаме служебен министър - те взимат самостоятелни решения и много активно тръгват да оправят нещата", заяви още той.

Драганов посочи, че приключваме септември с 10,7 милиона чужденци, влезли в страната чужденци.

„Това са с 200 хиляди повече от 2019 година. Нашата прогноза засега се сбъдва. Тези месеци - октомври, ноември и декември, се оказват доста по-силни. По улиците има много туристи. Летателната програма на Летище „София" е по-голяма от тази, която беше в последните три месеца на 2019 година", заяви още Румен Драганов.

Очакванията му за туристопотока през месеците декември, януари, февруари и март са за 3,2 милиона туристи.

На България са й необходими 60 лифта. „Това е най-екологичният, най-евтин транспорт. Представете си лифтове по Черноморието. 60 лифта решават въпроса на хора с неравностойно положение, жени, деца", каза Драганов.