Петко Петков – изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл: Тези избори са най-странните и скучни
Секция: Коментари
27 Октомври 2024 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петко Петков – изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл: Тези избори са най-странните и скучни

/КРОСС/ Тези избори са най-странните и скучни. Ако се върнем назад в годините, ще видим, че такива досега не сме имали - нищо не се случи, политиците нищо не казаха и не направиха. Това каза изпълнителният директор на „Галъп Интернешънъл" Петко Петков в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Според него политиците не умеят да разговорят помежду си. „Основната на едно правителство е доверието и емоциите, които се зараждат между основните играчи. Трябва да говорят по-уважително един към друг", поясни той.

Социологът от „Тренд" Димитра Воева подчерта, че ниската избирателна активност винаги е била предизвикателство за социолозите. Тя означава, че и прагът за влизане в парламента става много нисък. На последните избори той падна до 86 хиляди гласа. „Ако прогнозите на повечето социологически агенции се сбъднат, то вероятно избирателната активност ще падне още повече, което означава, че около 80 хиляди гласа може да бъдат достатъчни за една партия да попадне в парламента. Това винаги създава известна непредвидимост по отношение на това какъв ще бъде броят на формациите в парламента", смята Воева.

По думите й освен избирателите, и членовете на политическите партии са изморени.

При по-ниска избирателна активност тежестта на купения и контролиран вот е по-значима, отбеляза тя.