Перперикон попадна в селекция за любими археологически обекти в Европа
Секция: Туризъм
27 Октомври 2024 20:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Перперикон попадна в селекция за любими археологически обекти в Европа

/КРОСС/ Каменният комплекс Перперикон попадна в селекция на читатели на британския вестник "Гардиън" за любими археологически обекти в Европа, предаде БНТ.

"Място за общуване между богове и хора чрез страхопочитание към природата, Перперикон в България е свещено място още преди писаната история, основан от траките през петото хилядолетие преди Христа. Това е една от най-големите крепости в Европа, където археологическите проучвания продължават, но почти сигурно е била място за поклонение на Дионис, съперничещо на Делфи, а по-късно е приютявала римляни, готи и българи. Древните водопроводни системи и жертвени обреди ми се сториха очарователни, а гледката към околните гори и склоновете на Родопите - зашеметяваща", споделя читателка, подписала се като Гергана.

Читателите на в. "Гардиън" споделят впечатления за още няколко древни обекта в Европа, които са ги впечатлили. Сред тях са етруското селище Фиезоле в Италия, датиращо от девети век преди Христа; археологическият комплекс Курион в Кипър; античните градове Филипи в Гърция и Хераклия Линкестис в Северна Македония; кромлехът Алмендриш - потенциалният "португалски Стоунхендж" и други.